- Reklama -

Seimo narys E.Jurkevičius. Seimo archyvo nuotr.

,,Mama kuo skubiau pasuk šiuo nr. <…> turiu didelių nemalonumų“. Tokią žinutę į mobilųjį telefoną beveik prieš dvi savaites gavo Seimo nario E. Jurkevičiaus žmona.

Moteris iškart paskambino nurodytu numeriu. Atsiliepęs vyriškis prisistatė policijos poskyrio pareigūnu, kuris registruoja įvykius, ir paprašė pasakyti asmens duomenis – vardą ir pavardę. Vyriškis kalbėjo skubėdamas, labai neaiškiai, vietomis nebuvo įmanoma suprasti ką jis sako. Kadangi dukra tuo metu buvo mokykloje, parlamentaro žmona iškart suprato, jog susidūrė su telefoniniais sukčiais. Jokių asmens duomenų negavęs, vyriškis padėjo telefono ragelį. Apie šį incidentą buvo nedelsiant pranešta teisėsaugos institucijoms.

Tąkart apgauti nepavyko, tačiau džiūgauti nelabai yra dėl ko. Turbūt ir šiandien bus pasipelnyta dar ne iš vieno patiklesnio žmogaus. Apgaudinėti galės ir parlamentaro žmonai rašęs asmuo, nes jo sučiupti policijos pareigūnai lėtai skuba.

Nors parlamentaras iškart po incidento raštu kreipėsi ne į vieną teisėsaugos pareigūną prašydamas operatyviai nustatyti SMS žinutę siuntusio asmens tapatybę, E. Jurkevičienės apklausa ir parodymai buvo paimti tik po 12 dienų.

„Teko savo kailiu įsitikinti, kad kovą su telefoniniais sukčiais pralaimime jau nepadoriu rezultatu. Apie kokią telefoninių sukčių prevenciją galima kalbėti, jeigu konkretus tokio sukčiavimo atvejis tiriamas lėtu greičiu? Lietuvoje šie nusikaltėliai vis labiau įsidrąsina, apgaudinėja toli gražu ne tik vyresnio amžiaus žmones, nebijo nei jaunuolių, nei pareigūnų, nei Seimo narių. O kam bijoti? SIM kortelės ir toliau neregistruojamos, šalies atsakingos institucijos kažkodėl nemato reikalo to daryti, o jei pirmąkart nepavyko išvilioti kelių tūkstančių, bandyk toliau, bandyk kol pavyks, nes kol nusikalstama veika neatlikta, policijos pareigūnai visada dirba.“ – pastebėjo E. Jurkevičius.

Pasak parlamentaro, vis daugiau žmonių sulaukę įtartinų skambučių, suvokia, kad tai tėra „telefoninių” sukčių mėginimai apgaule ištuštinti patiklių asmenų pinigines. Dažnas iš jų pasielgia pilietiškai ir apie bandymą apgauti praneša policijos pareigūnams, kurie privalo atsakingiau ir skubiau tirti tokius pranešimus. Nes kol nėra griežtesnės mobiliojo ryšio vartotojų apskaitos, tik operatyvus policijos darbas ir žmonių budrumas gali apsaugoti nuo telefoninių nusikaltėlių.

Prieš keletą mėnesių E. Jurkevičius kreipėsi į Ryšių reguliavimo tarnybą siūlydamas SIM korteles susieti su realiu fiziniu ar juridiniu naudotoju. Tačiau Tarnybos vadovas patvirtino, kad nieko daryti nežada. Jo nuomone, telefoninio sukčiavimo problemą geriausiai spręsti Europos Sąjungos mastu. O geriausiai iš viso nieko nedaryti, mat nauja tvarka gali ženkliai padidinti mobilaus ryšio tiekėjų sąnaudas ir sumažinti pelnus.

Kadangi kompetentinga šalies Tarnyba nemato reikalo Lietuvoje kažką keisti. Politikas dar prieš mėnesį kreipėsi į Lietuvos atstovus Europos Parlamente dėl vieningos Europos Sąjungoje prevencinių priemonių sistemos taikymo kovoje su telefoniniais sukčiais. E. Jurkevičius paprašė inicijuoti atitinkamus teisės aktus, įtvirtinančius privalomą išankstinio mokėjimo SIM kortelių registraciją visoje Europos Sąjungoje.

„Europarlamentarai šiuo klausimus jau kreipėsi į Europos tarybą. Artimiausiu metu turėtume gauti atsakymą. Jei jis bus teigiamas, Europos Sąjungoje mobiliojo telefono SIM kortelės su telefono numeriu bus parduodamos tik pateikus asmens dokumentą, užregistruojant pirkėją, tad kiekvienu atveju tiriant bylą pareigūnai lengvai nustatys kas nusipirko SIM kortelę. O tai sukčiams gerokai apkartins gyvenimą.“ – sakė E. Jurkevičius.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!