- Reklama -
Briuselyje Prezidentė įteiks valstybinį apdovanojimą Vokietijos Federacinės Respublikos kanclerei Angelai Merkel.  Nuotr. iš lrp.lt
Briuselyje Prezidentė įteiks valstybinį apdovanojimą Vokietijos Federacinės Respublikos kanclerei Angelai Merkel. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė birželio 21 d. išvyksta į Hagą, kur su Baltijos, Šiaurės ir Beniliukso šalių vadovais aptars, kaip stiprinti bendradarbiavimą Europos Sąjungoje.

Susitikime dalyvaus Nyderlandų premjeras Markas Rutte, Belgijos premjeras Charles Michelis, Liuksemburgo premjeras Xavieras Bettelis, Estijos premjeras Jüris Ratasas, Latvijos premjeras Maris Kučinskis, Švedijos premjeras Stefanas Löfvenas, Suomijos valstybės sekretorė ES reikalams Kare Halonen ir Danijos valstybės vicesekretorius Michaelis Christensenas.

Baltijos ir Šiaurės šalys jau turi ilgą bendradarbiavimo tradiciją ES ir savo pozicijas derina prieš kiekvieną Europos Vadovų Tarybą. Susitikimas Hagoje yra galimybė Lietuvai svarbius Europos saugumo, gynybos, „Brexit“ derybų ir kitus klausimus aptarti ir su Beniliukso šalimis. Nyderlandai, Belgija ir Liuksemburgas supranta mūsų regionui kylančius saugumo iššūkius ir padeda juos atremti – Beniliukso kariai prisideda prie daugiašalio NATO bataliono Lietuvoje.

Iš Hagos Prezidentė vyks į Briuselį, kur birželio 22–23 d. dalyvaus Europos Vadovų Tarybos susitikime. Valstybių vadovai aptars ES bendradarbiavimo stiprinimą saugumo ir gynybos srityse bei ES gynybos fondo įkūrimą. Lyderiai taip pat apžvelgs, kaip įgyvendinamos priemonės migracijos srautams suvaldyti, aptars ES ekonominę ir prekybos politiką, skaitmeninę darbotvarkę, kovą su klimato kaita, ES išorės santykius, Minsko susitarimų įgyvendinimą.

ES lyderiai su Jungtinės Karalystės premjere Theresa May taip pat aptars „Brexit“ derybų pradžią. EVT bus tariamasi ir dėl kriterijų, į kuriuos Europos miestus iš Londono turėtų būti perkeltos ES vaistų ir bankų agentūros.

Briuselyje Prezidentė įteiks valstybinį apdovanojimą Vokietijos Federacinės Respublikos kanclerei Angelai Merkel. Vokietijos vadovė Vytauto Didžiojo ordino Didžiuoju kryžiumi apdovanojama už asmeninį indėlį plėtojant dvišalius santykius. Vokietija reikšmingai prisideda prie mūsų šalies saugumo ir vadovauja daugiašaliam NATO batalionui Lietuvoje. Tai – ir viena svarbiausių Lietuvos ekonominių partnerių, kurios investicijos siekia 1,2 mlrd. eurų.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!