- Reklama -
V. Mazuronis. KK nuotr.
V. Mazuronis. KK nuotr.

Europos Parlamento narys Valentinas Mazuronis antradienį atviru laišku kreipėsi į visus Lietuvos Respublikos Seimo narius, ragindamas  atsakingai svarstyti Aukštojo reformos klausimą Seime.

Europarlamentarui didžiausią nerimą kelia Vyriausybės susikoncentravimas į mechaninį Universitetų sujungimą, kuris, kaip pastebėjo ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė, sudarytų sąlygas išparduoti Universitetams priklausantį turtą ir nepagerintų aukštojo mokslo padėties. Tačiau dar didesnį nerimą politikui kelia reformos organizatorių neatsižvelgimas į Regioninės politikos prioritetus. V. Mazuronis laiške ragina Seimo narius atsižvelgti į Klaipėdos ir Šiaulių regiono ypatumus ir už tikrinti, kad būtų užtikrintos sąlygos, kad šių regionų Universitetai (neprisirišant prie formos) nebūtų pasmerkti lėtam sunykimui, būtų išsaugoti ir sustiprinti.

Laiško turinys:

Gerb., Seimo nariai, kreipiuosi į Jus, nes ne vieną mėnesį netyla kalbos apie Vyriausybės planuojamą Aukštojo mokslo reformą. Didelį nerimą kelia tai, kad reformos autoriai susikoncentravo į mechaninį Universitetų sujungimą, kuris, mano nuomone, nieko neišspręs, o tik sukels dar daugiau įtampų, socialinių problemų (darbuotojų atleidimas) ir sudarys sąlygas, kaip ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė pažymėjo, prielaidas išparduoti Universitetams priklausantį turtą. Noriu tikėti, kad tai nėra pagrindinis reformos organizatorių tikslas, bet dabartinė kryptis ir viešai prieinama informacija būtent taip su nerimu leidžia teigti.

Dar didesnį rūpestį kelia tai, kad Aukštojo mokslo reforma organizuojama visiškai neatsižvelgiant į Regioninės politikos prioritetus. Universitetų Klaipėdoje ir Šiauliuose sunaikinimas neabejotinai smarkiai pakenktų šiems regionams. Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, tvirtina, kad Klaipėdoje ir Šiauliuose viena ar kita forma aukštasis mokslas išliks kitos aukštosios mokyklos filialo forma, tačiau akivaizdu, kad tokie žodžiai ir reformos turinys niekaip neužtikrina ilgalaikio Klaipėdos ir Šiaulių Universitetų išlikimo, o tik sudaro sąlygas lėtam, bet už tikrintam šių mokymo įstaigų uždarymui.

Kreipiuosi į Jus, kaip visos šalies piliečių atstovus, atsižvelgti į Regioninės politikos prioritetus svarstant Aukštojo mokslo reformos klausimus Seime. Raginu sudaryti užtikrintas sąlygas išlikti Klaipėdos ir Šiaulių Universitetams nepasmerkiant jų lėtam sunaikinimui. Sutinku, kad minimi Universitetai turi problemų ir privalo keistis, privalo būti atrinktos ir sustiprintos tvirčiausios jų mokymo programos, patys Universitetai privalo viduje reformuotis ir labiau atitikti regiono bei šalies poreikius, pakelti savo mokymo kokybę, tačiau jokiu būdu jie negali būti panaikinti. Europoje ir Pasaulyje gausu regioninių Universitetų, kurie iš esmės išlaiko regiono patrauklumą, jų prestižą, užtikrina jaunų žmonių pritraukimą ir verslo gyvybingumą. Raginu tokiu keliu eiti ir Lietuvoje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!