- Reklama -
D.Mockus - geras Lenino mokinys: gerai išmoko pamoką apie žiniasklaidos reikšmę

Nors ir kokius žaidimus šiandien bežaistų konservatoriai su partija Tvarka ir teisingumas Vilniaus miesto savivaldybėje, tačiau dėl būsimo Seimo mozaika dėliojasi labai aiški: naujoji valdančioji koalicija Seime rudenį rikiuosis ne pagal partijų programas, o pagal partijų finansinius rėmėjus. Todėl ir Seime, pradėjus dėlioti valdančiosios koalicijos mozaikos daleles, paveikslas susidėliotų maždaug toks: vienoje sparno pusėje (kairėje) bus „Dujotekanos“ remiamos politinės partijos, kitoje (dešinėje) – „MG Baltic“ koncerno remiamos partijos. Tuo tarpu Darbo partija, kuri nėra remiama nei „Dujotekanos“, nei „MG Baltic“, atrodo, bus per vidurį, ir būtent jos balsai lems, kuris flangas – dešinysis ar kairysis, po ateinančių Seimo rinkimų Lietuvą valdys.

„Gazeta – eta ne tolko agitator, no i propagandist i organizator“ („Laikraštis – tai ne tik agitatorius, bet ir propagandistas bei organizatorius“) – taip apie spaudos reikšmę dar prieš šimtmetį sakė Leninas. Tačiau Lenino pamokas, atrodo, įsisąmoninę Lietuvoje vien tik konservatoriai (gal tiksliau – jų rėmėjai), kurie, puikiai supratę žiniasklaidos, kaip propagandos įrankio, reikšmę būsimų Seimo rinkimų rezultatams, Lietuvoje vykdo agresyviai puolamąją politinę kampaniją.

Tiesa, kalbant apie konservatorių rėmėjus „MG Baltic“, turbūt reikėtų pasakyti taip: šią Lenino pamoką apie žiniasklaidos reikšmę jie suprato tik po pralaimėto propagandinio, kartu – ir finansinio, karo dėl „Leo Lt“. Todėl, kartą užlipę ant dalgio, jie nusprendė ateityje daugiau tokių klaidų nedaryti ir uoliai puolė pirmyn į Seimo rinkimus, traiškydami politinius konkurentus. Pirmiausia – Naująją sąjungą.

„MG Baltic“, konservatoriai ir „aplinkosaugininkų“ skandalas

Pastarųjų savaičių aktualija Lietuvoje – Neringoje kilęs skandalas neva dėl Artūro Paulausko bendražygio neteisėtai pasistatyto mobilaus namelio.

Tuo tarpu „Karšto komentaro“ žurnalistinis tyrimas rodo, kad konservatorių partijai priklausanti jų ginama valdininkė pati nėra nuodėmės – jos mamai priklausantis garažas paverstas gyvenamosiomis patalpomis, Kuršių nerijos nacionalinio parko teritorijoje „gyvena“ ne vienas mobilus namelis, o kai kieno namo statybai namų tūriai išimties tvarka net padidinami.

Nepaisant to, Aplinkos ministerijos auditas, ištyręs Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos veiklą, nustatė aibę pažeidimų. Taigi, konservatorių partijos Neringos skyriaus vadovei Aurelijai Stancikienei gresia rimti nemalonumai. Tokie rimti, kad konservatorių ginama valdininkė per LNK („MG Baltic“) televizijos „Savaitės komentarus“ jau gailėjosi buvusio (beje, konservatorių išversto) aplinkos ministro A.Kundroto ir vos neašarojo: kam tos komisijos? Kam tos komisijos? Ar negalėtų naujasis aplinkos ministras Artūras Paulauskas su ja atsisėsti ir tiesiog bendražmogiškai pasikalbėti? Štai, pavyzdžiui, su prieš tai buvusiu aplinkos ministru A.Kundrotu ji rasdavusi bendrą kalbą…

Taip, taip – ir kas galėjo pagalvoti, kad išvertus A.Kundrotą į jo vietą ateis ne kažkokia Jūratė Juozaitienė ar Milda Petrauskienė, bet … buvęs generalinis prokuroras Artūras Paulauskas, kuriam šis postas dabar yra žūtbūtinė ir lemiamoji kova prieš ateinančius Seimo rinkimus. Nes nuo to, kaip tame poste jis pasirodys, ir priklausys, būti Naujajai sąjungai kitoje Seimo kadencijoje ar nebūti.

Taigi, „Palundra!“, – sušuko konservatoriai, kai naujasis aplinkos ministras pajudino konservatorių statytinę Kuršių neringoje. Ir visa konservatorių rėmėjų valdoma žiniasklaida ėmė šaukti: „Artūro Paulausko bendražygio mobilus namelis – nelegaliai pastatytas!“

Nes, konservatorių supratimu, „mobilus namelis“ Lietuvoje jau yra tapusi antra grėsmė po Rusijos, ir todėl dar visai neseniai lygiai ta pati žiniasklaida per visus galus skalambijo: Loretos Graužinienės mobilus namelis nelegaliai stovi ežero pakrantėje. Lyg žemė, ant kurios buvo pastatytas tas namelis ant ratų, būtų priklausiusi ne Loretai Graužinienei, bet Andriaus Kubiliaus uošvienei.

Kaip ten bebūtų, šiandien mes nesiplėsime, ką Neringoje ne ten ar ne taip pasistatė A.Paulausko ar A.Kubiliaus bendrapartiečiai, tačiau „pačiupinėsime“ esmę: kieno valdoma žiniasklaida ir kodėl šiandien kursto šį „aplinkosaugininkų“ karą?

Kas ir kodėl šiandien puola A.Paulauską?

Akivaizdu, kad šiandien pulti Artūrą Paulauską – tai tas pats, kas gulintį spardyti kojomis. Nes Naujoji sąjunga – tai mirusi partija. Artūras Paulauskas jau seniai, kaip lyderis, pačios partijos viduje yra „nurašytas“, nes socialliberalai patys nesupranta, kas jų partijos pirmininkas – Artūras Paulauskas ar Algirdas Monkevičius.

„Jei Naujoji sąjunga nesuras, su kuo eiti koalicijoje į Seimo rinkimus, viskas, dėsime partijos narių bilietus ir skirstysimės namo. Nes Naujoji sąjunga viena 5 procentų rinkimų barjero neperžengs“, – prieš kelias dienas „Karštam komentarui“ sakė vienas aukštas NS narys.

Taigi, situacija šitame laive – iš tiesų prasta. Naujosios sąjungos laivas – skęsta.

Todėl iš tiesų didžiulę nuostabą sukėlė pastarosiomis savaitėmis prasidėjęs puolimas prieš Naujosios sąjungos pirmininką Artūrą Paulauską – kodėl šitas „politinis lavonas“ šitaip puolamas?

Pasirodo, ogi todėl, kad, užuot tupėjęs ramiai opozicijoje, staiga nusprendė sugrįžti į valdžią, sutiko paimti aplinkos ministro portfelį ir svarbiausia – socialliberalų balsais padėjo priimti Atominės elektrinės įstatymą, palaidojusį „MG Baltic“ planus užimti nacionalinio investuotojo vietą, o tai reiškia, 900 milijonų pelną „lygioje vietoje“, vietoj „Vilniaus prekybos“.

Taigi, Artūras Paulauskas – viską sugadino. Ir todėl Artūras Paulauskas – puolamas.

O ką sako liaudies patirtis? Jei puola, tai bijo. O bijo, nes žino: Naujoji sąjunga yra vienintelė partija, kurios lyderis supranta specialiųjų tarnybų turėjimo savo rankose reikšmę. Nes – Rusijos kunigaikštienė Kazimira Prunskienė nori tik būti Lietuvos prezidente, todėl nei konservatoriams, nei „MG Baltic“ ji jokios grėsmės su savo Rusijos kunigaikštienės titulu nekelia; Rolandas Paksas irgi nori būti Lietuvos prezidentas, todėl jo susikoncentravimas ir ėjimas tik šia kryptimi konservatoriams irgi jokios grėsmės nekelia; socialdemokratų partija – skilo, turi savo vidinių problemų, todėl net nesvajoja apie valdžią po kitų Seimo rinkimų, Darbo partija – turi savo problemų, todėl dabar konservatoriams grėsmės nekelia.

Todėl „Naujoji sąjunga – guli, teliko ją suspardyti“, ir į procesą paleisti visi tie patys veikėjai, kurie veikė per „Leo Lt“ projekto žlugdymą: LNK, konservatorių partija, LRTV ir su „MG Baltic“ vadovu Dariumi Mockumi užfiksuoto Dariaus Kuolio Pilietinė santalka. Atseit ginkime Neriją nuo „nelegalių statybų!“

O iš tiesų – klokime kelią Dariaus Mockaus remiamoms partijoms ateiti į valdžią, nes šiam verslo rykliui žūtbūt reikia privatizuoti Rytų Skirstomuosius Tinklus. Aišku, kai konservatoriai su „tvarkiečiais“ koalicinėje valdžioje po Seimo rinkimų bus.

O dabar pažiūrėkite, kas netiesiogiai, prisidengus, atseit, „kova su nelegaliomis statybomis Kuršių nerijoje“, puola naująjį aplinkos ministrą;

-LNK – „MG Baltic“ (remia konservatorius; oficiali parama 2007 metais – 153 tūkstančiai litų);

-Alfa.lt – „MG Baltic“;

-LTV, LRT – konservatorių valdoma TV ir radijas; vadovas Seimo nario J.Razmos padėjėjos vyras K.Petrauskis.

Be šių žiniasklaidos priemonių, konservatorius iki ateinančių Seimo rinkimų rems:

-delfi.lt – su konservatoriais siejamas internetinis portalas (Jūratė Damulytė – konservatorių taip vadinamo „kurmio“ Vytauto Damulio artima giminaitė);

-„Lietuvos žinios“ – Bronislovo Lubio dienraštis; supykęs, kad socialdemokrato G.Kirkilo Vyriausybė „praspjovė“ jį iš „Leo Lt“ projekto, nutarė „statyti“ ant konservatorių, ir todėl dabar konservatorių bei „paksistų“ rankomis nori atkeršyti Atominės elektrinės įstatymą vetavusiam Prezidentui Valdui Adamkui – surengti jam interpeliaciją.

Taigi, „konservatorių“ žiniasklaida daugiau mažiau aiški. Kaip akivaizdu ir tai, kad „MG Baltic“ rudenį nori „paimti“ Seimą. Nes „MG Baltic“, neoficialiais duomenimis, yra sparčiai besiplečiantis ir antras pagal didumą koncernas Lietuvoje (jį lenkia tik „Vilniaus prekyba“), o dar didesnei plėtrai, t.y. dar didesniam pelnui, reikalinga sava valdžia. Savi įstatymai, savas premjeras, savi ministrai. Todėl Darius Mockus, atrodo, nusprendė: užteks! Kiek gi galima būti Nr.2?

Ir puolė.

Tačiau, jeigu pažvelgtume į horoskopą, Artūras Paulauskas yra gimęs po Liūto ženklu. Todėl šitas „MG Baltic“ valdomos žiniasklaidos puolimas prieš jį gali turėti ir nesuplanuotų bei nenumatytų pasekmių: ilgai miegojęs Liūtas, pažadintas ir tampomas už ūsų, gali taip įsiusti, kad, supykęs, gali imti ir „prisikelti iš numirusių“. O būtent: po Socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus vadovybės ir naujos tarybos rinkimų, partija skilo – partiją paliko iškilūs socialdemokratai. Taigi, Lietuvoje neliko nė vienos socialdemokratinės pakraipos partijos.

O jeigu Artūras Paulauskas, supykęs, ims ir dabar savo partiją pasuks į socialdemokratijos kelią? Ką tuomet, prižadinę miegantį liūtą, konservatoriai su savo Dariumi Mockumi darys?

2008-03-17

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!