- Reklama -

Bronis Ropė

Europos Komisija paskelbė komunikatą dėl žaliųjų darbo vietų kūrimo Europos Sąjungoje. Naujai paskirti komisarai turės vadovautis šiuo dokumentu. Europos Parlamento Žaliųjų frakcija (Greens/EFA) aktyviai ragino Komisiją imtis ambicingų veiksmų dėl naujų darbo vietų kūrimo Europoje. komunikato svarbą pabrėžia jo paskelbimas pirmąją naujai išrinkto Europos Parlamento darbo dieną Strasbūre.

Europos Parlamento nario, išrinkto pagal Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąrašą, Bronio Ropės teigimu: „Labai svarbu, kad Komisija šiuo dokumentu pašalina bet kokias spekuliacijas, kurios teigia, kad žalioji ekonomika ir atsinaujinanti energetika yra per brangi. Dabar „žaliosios darbo vietos“ atsiduria Europos ekonomikos gaivinimo politikos centre. Prisiminkime, kad dar 2012 metais Komisija prognozavo, kad darbo vietų skaičius ekologiškos ekonomikos sektoriuose, kuris augo net nuosmukio laikotarpiu, didės ir toliau. Vien energijos vartojimo efektyvumo ir atsinaujinančiosios energijos sektoriuose iki 2020 m. gali būti sukurta 5 mln. darbo vietų“.

„EK komunikatas rodo, kad Komisija pasiryžusi skatinti ES valstybes pereiti prie ekologiškos, mažo anglies dioksido kiekio technologijomis ir tausių išteklių naudojimu grindžiamos ekonomikos. Komunikate Komisija pripažįsta, kad žalioji ekonomika yra konkurencinė galimybė Europai, jog ekonomika yra daugiau nei bendrojo vidaus produkto augimas“, – sako Europos Parlamento narys Bronis Ropė.

Komunikate siūloma visa eilė priemonių – „žaliųjų“ viešųjų pirkimų skatinimas, socialinis dialogas, mobilumas, darbuotojų kvalifikacijos kėlimo programos, verslumo skatinimas per mokestinės naštos darbo pajamoms mažinimą. Analizuodami dokumentą žalieji atkreipia dėmesį į svarbiausius jo trūkumus – nėra konkrečių įsipareigojimų – energetikos taupymo, priklausomybės nuo energetikos importo mažinimo rodiklių, trūksta sąsajų su 2030 m. klimato kaitos mažinimo strategija.

Anot Bronio Ropės, darbo vietų kūrimas pažangiuose ekonomikos sektoriuose ypatingai svarbus Lietuvai. „Šiuo metu aktualiausia mūsų šaliai yra energijos importo mažinimas, o tai galima spręsti per žaliosios energetikos plėtrą, daugiabučių renovaciją ir kitas priemones. Tai užtikrintų nacionalinį saugumą ir žmonių pajamų didėjimą. Žalioji energetika turi tapti darbo vietų kūrimo ir emigracijos mažinimo varikliu“.

Pasak B. Ropės, būtina pabrėžti, kad Lietuva nebeturi kopijuoti žaliųjų sprendimų ir laukti, kol jų įgyvendinimas pasiteisins kitose šalyje. „Mūsų šalis yra pajėgi eiti koja kojon su visomis Europos valstybėmis. Dabar jau pripažįstama, kad žalieji sprendimai gali padėti ekonomikos augimui, todėl laikas Lietuvai imtis ne fragmentinių, o esminių žingsnių šioje srityje“, – sako Bronis Ropė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!