- Reklama -

Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės komisijos pirmininkas D.Petrošius. KK nuotr.

Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės komisijos pirmininkas Darius Petrošius, komentuodamas „juodąjį viceministrų sąrašą, teigia, kad žvalgybinė informacija yra nevieša, su grifais, todėl į viešąją erdvę „nutekėjus“ pakankamai informacijos, turi būti pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas.

„Jeigu į viešąją erdvę „nutekėjo“ pakankamai iš šių pažymų, tai turi būti pradedamas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl neviešosios informacijos nutekėjimo, tai yra paslapčių atskleidimo“, – ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė D.Petrošius.

Jo teigimu, kaip bebūtų, žvalgybinė informacija viešoje erdvėje negali būti naudojama ir diskutuojama. Ji gali būti naudojama tik uždarose erdvėse, nes ji yra su grifais.

„Nežinau, kaip elgsis STT. Tai būtų jų ir jų kompetencijos klausimas“, – pažymėjo Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės komisijos pirmininkas.

Galimą ikiteisminį tyrimą dėl neviešos informacijos „nutekinimo“, pasak D.Petrošiaus, turėtų inicijuoti tas subjektas, kurio informacija yra – šiuo atveju STT.

„Aišku, atsižvelgiant į praeitus skandalus, jiems šiek tiek dirbtinai primestas šitas informacijos „nutekėjimo“ atskleidimas. Bet (jeigu) jau Lietuvoje praktika susiformavo tokia, tai tegul dirba savo darbą iki galo“, – teigė D.Petrošius.

Pastebėjus, kad kartais STT savo pažymose nurodo „laikraštinę“ informaciją kaip neigiamą faktą prieš asmenį, Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės komisijos pirmininkas D.Petrošius pripažino, kad ir šitoje („juodojo sąrašo“) situacijoje buvo užsiminta, kad galbūt tai yra “laikraščių krūvelė”.

„Iš tiesų tai yra aktuali problema. Praktika yra tokia: informacija, susijusi su tuo asmeniu, iš laikraščių yra pateikiama. Ji taip ir nurodoma, kad pateikiama kaip laikraščio informacija. Tik pagrindinis klausimas yra, kaip tas asmuo reaguoja į šitą informaciją.

Deja, bet ir pas mus žiniasklaidoje yra ne viskas tvarkoje. Ir pati Specialiųjų tyrimų tarnyba žino, kiek kartais straipsniai kainuoja. Tai čia problemą iš tiesų turime“, – pažymėjo D.Petrošius.

Jis mano, kad STT praktika yra šiek tiek viršijusi tai, ko iš jos reikalauja įstatymas.

„Šita laikraštinė informacija neturėtų būti pateikiama. Jeigu jos kažkam reikia, gali ją susirasti“, – mano Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės komisijos pirmininkas.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas tikisi, kad STT pasimokė iš praeities klaidų, kai rinkdavo tam tikrą informaciją ir matydama, kad nėra jokio pagrindo baudžiamam procesui, pametėdavo kasetes į pusnis.

Kaip į žinia, į žiniasklaidą “nutekėjo” informacija apie STT parengtą ir Prezidentei pateiktą “juodąjį viceministrų” sąrašą, kuriame esą minimos devynių viceministrų pavardės. Žiniasklaidoje taip pat buvo įvardintos ir viceministrų pavardės. Skelbiama, kad Prezidentė pateikė premjerui ultimatumą, jog netvirtinsianti tų ministrų, kurie iki Prezidentės inauguracijos viceministrų neatleis. Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės komisijos pirmininko D.Petrošiaus teigimu, “čia jau kyla įgaliojimų klausimas”.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!