- Reklama -
Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo pirmoje šios konferencijos diskusijoje apie Bendrijos ateitį . Nuotr. iš lrp.lt
Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo pirmoje Muncheno konferencijos diskusijoje apie Bendrijos ateitį . Nuotr. iš lrp.lt

Į Miuncheno saugumo konferenciją išvykusi Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo pirmoje šios konferencijos diskusijoje apie Bendrijos ateitį („The Future of European Union: United or Divided“). Diskusijoje taip pat dalyvavo Europos Komisijos pirmasis viceprezidentas Francas Timmermansas, Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Shaeuble ir Lenkijos užsienio reikalų ministras Witoldas Waszcykowskis.

Šalies vadovė pabrėžė, kad Europos Sąjunga turi prisiimti daugiau atsakomybės už savo saugumą. Tam visų pirma būtina užtikrinti tinkamą finansavimą gynybai. Kaliningrado militarizacija kelia grėsmę ne tik mūsų regionui, bet ir Europos sostinėms. Todėl saugumo iššūkių akivaizdoje nedidinti finansavimo gynybai būtų klaida.

Šiuo metu tik 5 NATO valstybės gynybai skiria 2 proc. BVP. Labiausiai gynybos išlaidas didinusi Lietuva 2 proc. ribą pasieks jau kitąmet.

Prezidentės teigimu, lygiai taip pat svarbu užtikrinti, kad lėšos gynybai būtų naudojamos efektyviai. Būtina siekti spartesnio NATO sprendimų priėmimo, stiprinti ES ir NATO bendradarbiavimą, nedubliuojant Aljanso, o jį papildant.

Šalies vadovė taip pat pabrėžė JAV karių ir karinės technikos svarbą mūsų regione – jų buvimas yra labai svarbus atgrasymo elementas. Aktyvus JAV vaidmuo būtinas ir visos Europos saugumui užtikrinti. Lietuvai taip pat itin svarbi Vokietijos lyderystė stiprinant regiono ir viso Aljanso saugumą. Mūsų šalyje jau dislokuojamas daugiašalis Vokietijos vadovaujamas NATO batalionas. Lietuvoje taip pat jau budi JAV karių kuopa.

Diskusijoje taip pat buvo kalbama apie ES energetinį saugumą. Prezidentė pabrėžė, jog mūsų regione energetika naudota kaip politinio dominavimo įrankis. Dujotiekio „Nord Stream 2“ projektas yra ne komercinis, o geopolitinis, skirtas skaldyti ir valdyti Europą. Lietuva puikiai supranta energetinės priklausomybės nuo vieno šaltinio grėsmę. Pasistačiusi SGD terminalą ir diversifikavusi energijos šaltinius mūsų šalis ne tik sustiprino energetinį saugumą, bet ir apsaugojo valstybę nuo neigiamos priešiškų jėgų įtakos.

Diskusijos metu šalies vadovė taip pat atkreipė dėmesį į nesaugios Astravo atominės elektrinės keliamą grėsmę visos Europos saugumui.

Kalbėdama apie artėjančias „Brexit“ derybas Prezidentė pabrėžė, kad jų metu bus būtina rasti ir Europos, ir Didžiosios Britanijos žmonėms priimtinus sprendimus.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!