- Reklama -

Prezidentės susitikimas su Izraelio Valstybės Prezidentu Reuvenu Rivlinu. Nuotr. iš www.lrp.lt/aut. R.Dačkus

Izraelyje su oficialiu vizitu viešinti Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Izraelio Prezidentu Reuvenu Rivlinu. Tai pirmas oficialus Prezidentės ir pernai išrinkto Izraelio vadovo susitikimas. Jame aptarti aktualiausi regioninio saugumo ir dvišalio bendradarbiavimo klausimai. Su Izraelio Prezidentu, kuris pabrėžia savo litvakiškas šaknis, Prezidentė taip pat aptarė ir priemones, padėsiančias stiprinti Izraelio ryšius su Lietuva.

Lietuvos ir Izraelio vadovai kalbėjo apie padidėjusią įtampą su Palestina, karą Sirijoje, padėtį Rytų Ukrainoje, terorizmo grėsmę, pabėgėlių krizę Europoje. Aptartas ir Artimųjų Rytų taikos procesas. Prezidentė pabrėžė, kad Lietuva, kaip ir visa tarptautinė bendruomenė, smerkia smurto protrūkį regione ir ragina abi konflikto puses daryti viską, kas įmanoma, kad ir vėl būtų užmegztas konstruktyvus dialogas tarp Izraelio ir Palestinos bei būtų grįžta prie taikos derybų.

„Lietuvai ir Izraeliui tenka sudėtingi iššūkiai. Lietuva labai gerai supranta, ką reiškia neramumai ir karinės grėsmės regione, kiek pastangų reikia norint užtikrinti taikų šalių vystymąsi. Todėl turime dėti visas įmanomas pastangas, kad provokacijų būtų išvengta ir taikūs gyventojai būtų apsaugoti. Agresija, prievarta ir smurtas negali būti pateisinami“, – sakė Prezidentė.

Susitikime daug dėmesio skirta kovai su naujomis grėsmėmis, nes kibernetinės atakos, priešiška propaganda, agresyvi retorika – ne tik Izraelio, bet ir Lietuvos kasdienybė.

Prezidentė su Izraelio vadovu kalbėjo ir apie derybas dėl Lietuvos narystės Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje bei abiejų šalių ekonominių ryšių stiprinimą. Lietuva – puiki rinka investuotojams iš Izraelio. Mūsų šalyje labai gerai išvystytos aukštųjų technologijų paslaugos, transporto, biotechnologijų, mokslinių tyrimų ir inovacijų sritys, turime daug kvalifikuotų specialistų, kurie domina Izraelio investuotojus.

Susitikime su Izraelio vadovu Prezidentė kalbėjo ir apie žydų bendruomenės Lietuvoje padėtį bei Holokausto aukų atminimo įamžinimą mūsų šalyje. Pasak šalies vadovės, žydai labai prisidėjo kuriant Lietuvos valstybę, todėl ir dabar galime suvienyti jėgas kuriant abiejų šalių ateitį ir gerovę.

Prieš susitikimą su Izraelio Prezidentu Lietuvos vadovė, pagerbdama Holokausto aukų atminimą, apsilankė Yad Vashem muziejuje ir Tautų giraitėje pasodino alyvmedį. Tai žmogiškumo giraitė, kurioje taip pat auga ir daugiau nei 700 atminimo medžių Lietuvos piliečiams, gelbėjusiems žydus.

Pasak Prezidentės, visi kartu turime stengtis, kad tokios tragedijos kaip Holokaustas daugiau niekada nebepasikartotų, kad galėtume sėkmingai kurti tautų ateitį, kad gyventume taikiame ir tolerantiškame pasaulyje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!