- Reklama -
D.Kedžio artimieji kreipėsi į Prezidentę Dalią Grybauskaitę ir kitus aukštus valstybės pareigūnus, kad pagaliau būtų pradėtas išsamus pedofilijos ir D.Kedžio nužudymo bylų tyrimas (president.lt nuotr.)

Kreipimasis į

Jos Ekscelenciją Lietuvos Respublikos Prezidentę Dalią Grybauskaitę,

Premjerą Andrių Kubilių,

Seimo pirmininkę Ireną Degutienę,

Generalinį prokurorą Darių Valį

Rašytojo Franzo Kafkos romane „Procesas“ vaizduojamas žmogus, kuris, vieną rytą prabudęs, apkaltinamas sunkiu nusikaltimu ir valdžios vyrų įkalinamas.

Žmogus neigia savo kaltę, bet kaltinimas vis stiprinamas, kol galiausiai tampa visuotinis. Absurdo filosofija paremtas F. Kafkos romanas – apie tai, kaip valstybė sužlugdo žmogų, pamynus jo asmenines teises į tiesą ir laisvę.

Šis literatūrinis pavyzdys – tik menka dalelė tos Golgotos, į kurią pateko a.a. Drąsius Kedys, o kartu ir visa mūsų šeima, susidūrusi su pedofilijos faktu. Drąsius, su oficialiais skundais į prokuratūrą kreipęsis bemaž 56 kartus, deramos reakcijos ir atsako, kokio tikėjosi ir kokio privalėjo sulaukti kaip teisinės Europos valstybės pilietis, susidūręs su nusikalstama veikla, negavo. Lietuvos teisėsauga abejingai žiūrėjo į nusikaltimo faktus, detaliai ir išsamiai netyrė pateiktų parodymų ir medžiagos, neatliko galimai mažametę prievartavusių atpažinimo, nenustatinėjo jų tarpusavio ryšio, netgi telefonų išklotines pašalino iš bylos, nesistengė išsiaiškinti kaltųjų. Negano to, sąmoningai vilkino procesą, dėl ko jis iš tiesų įgavo absurdiškų Kafkos pasakojimo atspalvių.

Spalio mėnesį Kaune nužudyti Jonas Furmanavičius ir Violeta Naruševičienė, kurių mirtys buvo apipintos mįslingomis versijomis.

Pavasarį nužudytas Drąsius Kedys. Tą aiškiai liudijo daugybiniai sumušimai ir lūžiai visame jo kūne, šautinė žaizda paakyje, perpjautas ar perplėštas liežuvis – visa tai patvirtinta nepriklausomo medicinos eksperto, užfiksuota nuotraukose ir filmuotoje medžiagoje. Šiurpius sužalojimus veide, kurių nebuvo įmanoma paslėpti net specialiomis priemonėmis, šarvojimo metu matė ne tik šimtai Garliavos, bet ir visos Lietuvos žmonių, atėjusių atsisveikinti su mirusiuoju. Lietuvos žmonės akivaizdžiai matė užmuštą, netgi sadistiškai nukankintą žmogų.

Todėl mes kategoriškai nesutinkame su praėjusią savaitę Lietuvos Respublikos generalinio prokuroro perskaitytu pranešimu, kuriame teigiama, kad Drąsius Kedys mirė užspringęs žolės lapu ir skrandžio turiniu. Toks tvirtinimas prieštarauja tikrai tiesai ir kelia didžiulį ne tik mūsų, bet ir daugybės Lietuvos žmonių pasipiktinimą valstybės teisėsauga – kaip tiesą saugančia ir ginančia institucija.

Negano to, sąžiningai, atsakingai ir kompetentingai netiriama pedofilijos istorija diskredituoja Lietuvos kaip teisinės valstybės vardą, smukdo jos prestižą Europoje ir pasaulyje, skatina begalinį šalies žmonių nusivylimą savo valstybe ir jos institucijomis, griauna pasitikėjimą Lietuvos valdžia.

Didžiule kaina pasiekę Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, savo kūnais gynę televizijos bokštą sausio 13-ąją – kaip demokratinių žmogaus laisvių, taurios ir šviesios, ne melo, o tiesos žodžiais grįstos ateities simbolį, savo Tėvynės gyvenimą ir toliau privalome tiesti teisingumo ir sąžinės, bet ne prievartos, apgavysčių ir smurto kategorijomis.

Akivaizdu, kad šiuo metu mūsų valstybėje paminamos ne tik bendražmogiškos humanistinės vertybės, žmogaus – suaugusio ir vaiko – teisės į savo saugumą ir laisvę, bet išniekinamas ir tiesos žodis.

Be galo skaudu, kai iš oficialių valstybinių institucijų visuomenei tiesiog plaukte plaukia melo lavina, kai žmogus priverstas susidurti su neįtikėtina tiesos ir teisingumo deformacija: pedofilijos bylos bendrininkai ir nusikaltimų vykdytojai dengiami valstybės, nusikaltimų liudininkai, pateikę savo įrodymus, bauginami, gąsdinami ar net atsiduria psichiatrinėje ligoninėje. Skaudu, kad tėvas, teisėtai gynęs nukentėjusios dukrelės interesus, turėjo mirti. Kad vaikui, patyrusiam seksualinę prievartą, gresia atsidurti galimai pas ją tvirkintojams ir prievartautojams pristatydavusią motiną.

Tokia padėtis yra negalima ir nepateisinama nei moraliniais, nei teisiniais kanonais. Todėl mes viešai kreipiamės į aukščiausias Lietuvos valstybės instancijas, dar kartą prašydami atkreipti didesnį dėmesį šioms opioms Lietuvos valstybės vidaus problemoms ir pradėti išsamų bei nuodugnų visų minėtų įvykių tyrimą.

a.a. Drąsiaus Kedžio šeimos ir artimųjų vardu –

Audronė Skučienė

2010-07-20

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!