- Reklama -

Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys. KK nuotr.

Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) priėmus sprendimą, kad šalies premjeras, konservatorius Andrius Kubilius nesupainiojo viešųjų ir privačiųjų interesų, kai 2009 m. „Gazprom“ vadovybei ir Rusijos vicepremjerui Viktorui Zubkovui rašė laiškus, kreipdamasis dėl AB „Achema“ interesų, Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys mano, kad taip yra eilinį kartą pademonstruota, jog dvigubų standartų taikymas Lietuvoje yra natūrali nūdienos praktika.

„2005 m., kai VTEK svarstė tuo metu Ūkio ministro pareigas einančio Darbo partijos pirmininko klausimą, komisijai užteko neįskaitomo, iš šiukšlių dėžės ištraukto, neaišku kieno surašyto, neoficialaus popiergalio, kad priimtų sprendimą, jog Viktoras Uspaskich supainiojo viešuosius ir privačius interesus. Šiandien komisija išnagrinėjusi oficialų Ministro pirmininko raštą, kuriame A. Kubilius akivaizdžiai proteguoja bendrovę, kuri rėmė jo vadovaujamą partiją prieš rinkimus, neįžvelgė jokio interesų konflikto. Toks VTEK dviveidiškumas ir dvigubų standartų taikymas yra įžūlus akibrokštas visai Lietuvai ir labai iškalbingas dvigubų standartų taikymo pavyzdys. Todėl šiuo atveju net galima svarstyti klausimą dėl visos komisijos paleidimo“, — sako V. Gapšys.

Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnui taip pat įtartinai atrodo VTEK delsimas priimti sprendimą dėl A. Kubiliaus.

„Į VTEK mes kreipėmės šių metų vasario 17 d., tad komisijai prireikė net penkių su puse mėnesio, kad išnagrinėtų kelių lapų skundą, o juk visi mes puikiai žinome, kad prireikus, VTEK klausimą gali išnagrinėti ir per kelias savaites ar net dienas. Tai padaryta tam, kad būtų tempiamas laikas ir klausimas būtų priimtas pasibaigus Seimo sesijai, kai vasarą žmonių domėjimasis politika sumažėja“, — pastebi V. Gapšys.

Seimo narys mano, kad VTEK, kaip ir dauguma kitų valstybės institucijų, gali tapti politizuotų atskirų interesų grupių ir politikų manipuliavimo įrankiu.

„Neįžvelgti interesų konflikto šioje istorijoje galėjo tik aklas. Įrodymai, kad A. Kubilius supainiojo viešuosius ir privačius interesus, buvo akivaizdūs. Juk remiantis Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, konservatorių partija ne kartą yra gavusi paramą iš „Achemos“ grupei priklausančių įmonių. Ypač didelė tokia parama buvo 2008 m. — prieš A. Kubiliaus kreipimąsi į „Gazprom“ vadovus bei Rusijos Federacijos vicepremjerą dėl „Achemai“ palankaus sprendimo. VRK duomenimis, vien 2008 m. konservatoriai iš „Achemos“ grupės įmonių gavo daugiau kaip 150 tūkst. litų paramos. Belieka tik spėlioti, kiek kainavo VTEK aklumas A. Kubiliaus istorijoje“, — teigia politikas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!