- Reklama -

Sukčiavimu kaltinamam V.Uspaskich nepavyko nušalinti valstybės kaltintojo. KK nuotr.

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismas atmetė sukčiavimu įtariamo Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskich pareikštą nušalinimą valstybinį kaltinimą jo byloje palaikančiam Generalinės prokuratūros prokurorui Sauliui Verseckui.

Teisėjų kolegijos pirmininkas netenkino kaltinamojo Vytauto Gapšio ir jo gynėjo prašymo kreiptis į Seimą dėl neliečiamybės panaikinimo pateikus naujus kaltinimus.

Teismas konstatavo, kad 2008-ųjų gruodį Seimas rezoliucija tiesiog leido patraukti V.Gapšį baudžiamojon atsakomybėn, o rezoliucijoje jokie Baudžiamojo kodekso straipsniai nurodyti nebuvo.

Teismas taip pat nesutiko skirti V.Gapšio gynėjui Sauliui Juzukoniui vieno mėnesio terminą, per kurį jis galėtų susipažinti su naujais prokuroro kaltinimais. Teismas atkreipė dėmesį, kad savo prašyme advokatas cituoja naujus prokuroro kaltinimus, todėl padarė išvadą, kad advokatas su šiais kaltinimais jau susipažinęs.

Teismas paskelbė ketinantis penktadienį apklausti kaltinamąjį Viktorą Uspaskich, tačiau politikas tikino tai darys tik po to, kai bus apklausti visi liudytojai.

Viso byloje jų yra 330. Teismas spėjo apklausti 160. Prokuroras yra sakęs, kad teismui ir be liudytojų parodymų pakanka byloje esančios medžiagos.

Vilniaus apygardos teismas nusprendė daugiau nekviesti liudytojų į posėdžius, kurie yra byloje esančiame sąraše, – tokiu atveju liudytojų apklausos šioje proceso stadijoje baigtos.

Be to, teismas nusprendė tik paskelbti mirusių ir į užsienį išvykusių liudytojų parodymus – tokių yra arti dvidešimties. Pirmadienį po pietų dalis tokių parodymų buvo paskelbta.

Spalio 26 dieną Generalinė prokuratūra vadinamojoje juodosios buhalterijos byloje Darbo partijai, jos lyderiui V.Uspaskichui, Seimo nariui V.Gapšiui, kandidatei į Seimo nares V.Vonžutaitei ir buvusiai partijos finansininkei M.Liutkevičienei pateikė kaltinimus dėl sukčiavimo. Šie kaltinimai atsirado prokurorui S.Verseckui nusprendus perkvalifikuoti kaltinamųjų veiksmus.

V.Uspaskicho pareikštame nušalinime teigta, kad prieš pat Seimo rinkimų antrąjį turą kaltinimus perkvalifikavęs prokuroras politikuoja.

Prokuroras yra skelbęs, kad 2004-2006 metais partijos dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pakeitimais.

S.Verseckas tvirtino nutaręs kaltinimus perkvalifikuoti, atsižvelgdamas į dabartinę teismų praktiką tokio pobūdžio bylose – kad mokestinių prievolių vengimas prieš valstybę yra sukčiavimas. Pasak jo, su šia teismų praktika jis susipažino rugsėjo mėnesį.

Anot prokuroro, faktinės bylos aplinkybės nekeičiamos, tik duodamas kitoks juridinis įvertinimas.

Pakeitus kaltinimus į sunkesnius, ilgėja senaties terminas, griežtėja bausmės. Pagal senesnius kaltinimus, senaties terminas buvo aštuoneri metai, skaičiuojant nuo 2006 metų. Pagal dabartinius kaltinimus, senaties terminas – dešimt metų.

Ieškinį šioje byloje yra pareiškusi Valstybinė mokesčių inspekcija, kuriai nebuvo sumokėti daugiau kaip 3 mln. 9 tūkst. litų privalomų mokesčių ir įmokų, bei Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius dėl valstybei padarytos žalos nesumokant privalomų valstybinio socialinio draudimo įmokų – daugiau kaip 855 tūkst. litų.

V.Uspaskichas kaltinimus atmeta.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!