- Reklama -

LLRA pirmininkas V.Tomaševskis. KK nuotr.

Dabartinės sesijos metu Europos Parlamente, Strasbūre, Europos Parlamento nariai priėmė pakeitimus dėl Bendrosios Žemės Ūkio Politikos (BŽŪP) 2014-2020 metams.

Diskusijoje dalyvavo europarlamentaras Valdemar Tomaševski, vienintelis Europos Parlamento narys iš Lietuvos, kuris dirba Žemės ūkio ir kaimo plėtros komitete Europos Parlamente.

Žemiau pateikiame visą europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio pasisakymo tekstą:

“Pone Pirmininke,

Bendros Žemės Ūkio politikos reglamentas, kurį dabar svarstome, pirmiausiai turėtų skatinti kaimo vietovių plėtrą ir remti Europos Žemės Ūkio fondą, kuris padeda sumažinti žemės ūkio disproporciją tarp vadinamos senosios ir naujosios Sąjungos.

BŽŪP turi tapti platesnės sanglaudos politikos elementu, kuris skatintų šio sektoriaus veiklą. Turime priešintis bet kokiems sprendimams, kurie keltų grėsmę vietos ūkio gamintojams, kurie yra žemės ūkio pagrindas Vidurio-Rytų Europoje, ypač tokiose šalyse kaip Lietuva. Taip pat reiktų atskirti tiesiogines išmokas nuo gamybos, kadangi tai suteiks vienodas sąlygas žemės ūkio produktų prekybai tarp ūkininkų iš naujųjų ES narių ir daug ilgiau subsidijuojamų ūkininkų iš senojo “penkioliktuko”.

Reglamente trūksta aiškios nuorodos į daugiametines finansavimo programas, kuriose turėtų atsirasti konkreti deklaracija apie nevienodų tiesioginių išmokų ūkininkams iš naujųjų valstybių narių pabaigą.

Rytų Europos šalyse išmokos yra kelis kartus mažesnės negu Vakaruose. Nėra racionalaus pagrindimo sankcionuoti esamus skirtumus žemės ūkio finansavime, kuris dirbtinai padalytų Europą į dvi, skirtingu greičiu žemės ūkio sektoriuje besivystančias dalis. Tai ne tik nesąžininga, tačiau taip pat mažina mūsų žemės ūkio konkurencingumą.

Mūsų tikslas – suvienodinti išsivystymo lygį tarp bendruomenės narių. Artimiausiu metu nevienodas ūkininkų traktavimas turi būti galutinai baigtas.”

Sprendimai priimti EP Žemės ūkio komitete reiškia laipsnišką subsidijų šalims iš Vidurio-Rytų Europos, tame tarpe ir Lietuvai, didinimą.

2020 metais skiriamos subsidijos turi būti ne mažesnės kaip 72 proc. ES vidurkio; tai leis padidinti subsidijas Lietuvai iki 150 litų vienam hektarui.

Verta pažymėti, kad europarlamentaras V. Tomaševski savo pataisose kelis kartus siūlė padidinti minimalias subsidijas net iki 90 proc. ES vidurkio.

Įsigaliojus Europos Parlamento siūlomiems pakeitimams, BŽŪP finansavimas bus labiau orientuotas į mažesnius ūkius, kas tokiose šalyse kaip Lietuva leis geriau naudotis paramos fondais. Be to, šie sprendimai sustiprins žemės ūkio kooperatyvų veiklą, ypač žemės ūkio produkcijos gamintojus, kas yra labai svarbu Lietuvai, kur žemės ūkio kooperatyvai dar nėra pakankamai išvystyti.

Lietuvai Europos Parlamente atstovauja 12 europarlamentarų.  Žemės ūkio ir kaimo plėtros komitete dirba vienas europarlamentaras iš Lietuvos – Valdemar Tomaševski.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!