- Reklama -

Prezidentė Europos Vadovų Taryboje. Nuotr. iš www.lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė EVT posėdyje svarstant Europos saugumo ir gynybos klausimus pabrėžė, kad ES turi įvertinti pasikeitusią saugumo aplinką, naujas hibridines grėsmes ir pokyčius ES kaimynystėje, įskaitant Rusijos agresiją, ir numatyti konkrečias priemones, kaip su tuo bus kovojama.

Svarstant ES saugumo klausimus EVT posėdyje dalyvavo ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Prezidentės teigimu, ES ir NATO vienodai vertina pasikeitusią saugumo aplinką ES kaimynystėje. Strateginės partnerystės stiprinimas ir politinis ES bendradarbiavimas su NATO – stiprus atsakas geopolitinėms grėsmėms.

NATO šią savaitę paskelbė trigubai didinanti greitojo reagavimo pajėgas ir steigianti 6 vadavietes Rytų Europoje. Tuo metu EVT svarsto naujai rengiamos ES visuotinės užsienio ir saugumo strategijos kryptis.

„Per 12 metų, nuo tada, kai buvo priimta Europos saugumo strategija, grėsmės labai pasikeitė. ES kaimynystėje telkiami kariniai pajėgumai, prieš ES valstybes nukreiptos kibernetinės atakos, ekonominės blokados, teroro aktai ir informaciniai išpuoliai ES šalyse. Europos Sąjunga negali to nematyti. Būtinos adekvačios priemonės, kaip kovoti su mišraus pobūdžio grėsmėmis“, – sako Lietuvos Prezidentė.

Pasak Prezidentės, Europai reikia užtikrinti pakankamą gynybos finansavimą, stiprinti ES karinius ir civilinius pajėgumus, efektyviau naudoti ES greitojo reagavimo pajėgas, vystyti konkurencingą ir skaidrią gynybos pramonę ir technologijas. Taip pat būtinas stipresnis ES bendradarbiavimas su NATO, JT ir ESBO.

Lietuva taip pat siekia aktyvesnio ES atsako į informacines grėsmes. Mūsų šalies iniciatyva parengtas bendras ES kovos su dezinformacija ir strateginės komunikacijos veiksmų planas. Šiame plane numatytos priemonės pilietinės visuomenės ir žiniasklaidos Rytų kaimynystės regione stiprinimui ir gebėjimų reaguoti į dezinformaciją ugdymui.

Dar vienas Lietuvos interesas – saugumo ir stabilumo ES kaimynystėje užtikrinimas. Prezidentės teigimu, kuo saugesnė ir stabilesnė bus ES kaimynystė, tuo saugesnė bus visa Europa.

ES vyriausioji užsienio reikalų įgaliotinė F. Mogherini šalių vadovams pristatė globalios aplinkos pokyčių poveikio vertinimą, kuris buvo parengtas bendradarbiaujant su EK ir konsultuojantis su ES valstybėmis narėmis.

Šalių vadovai aptarė naujos ES visuotinės užsienio ir saugumo strategijos kryptis ir formavimo principus ir įpareigojo vyriausiąją įgaliotinę F. Mogherini ją parengti.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!