- Reklama -

G.Kirkilas. KK nuotr.

„Šiandien apie pusė Lietuvos gyventojų palaiko euro įvedimą šalyje ir maždaug tiek pat gyventojų yra prieš. Panaši situacija buvo ir Estijoje, prieš jai 2011 metais stojant į euro zoną. Praėjus trejiems metams, apie trys ketvirtadaliai estų yra patenkinti euro įvedimu. Esu įsitikinęs, kad lygiai taip pat bus ir Lietuvoje – apie 75 proc. Lietuvos piliečių džiaugsis euro įvedimu“, – tvirtina Seimo Pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto (ERK) pirmininkas Gediminas Kirkilas, kuris 2006–2008 metų laikotarpyje buvo Lietuvos Ministras Pirmininkas.

Jo įsitikinimu, euras neabejotinai bus naudingas Lietuvai: „tebeegzistuojantis valiutų valdybos modelis iš esmės naudingas tik komerciniams bankams, kurie kasmet išlošia apie pusė milijardų litų iš valiutų keitimo. Įvedus eurą, iš jo išloš visi Lietuvos gyventojai ir šalies ekonomika“.

„Baimintis euro dėl galimo kainų kilimo nėra pagrindo. Ne euras, o energijos šaltinių kainų kilimas paprastai daugiausia skatina infliaciją. Estija, 2011 metais įsivedusi eurą, sugebėjo padidinti ir vidutinį mėnesio atlyginimą, ir pensijas. Latvijoje, kurioje euras įvestas nuo šių metų pradžios, per mėnesį, kaip rodo statistika, 92 proc. prekių kainų nepakito, vos 4 proc. pabrango, tačiau 4 proc. ir atpigo“, – teigia ERK pirmininkas.

Pasak G. Kirkilo, „kita vertus, turime įsisąmoninti, kad be euro nebus ir daugiau užsienio investicijų, nes jos visos plauks į Latviją ir Estiją, kur euras jau yra. O tai reiškia, kad bus mažiau ir naujų darbo vietų, mažesnės gyventojų pajamos, mažiau gerovės“.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!