- Reklama -
 LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas. KK nuotr.
LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas. KK nuotr.

LSDP pirmininkui Gintautui Paluckui paskelbus savo nuomonę apie Astravo AE, aistros įsižiebė tiek konservatorių, tiek “valstiečių” stovykloje.

“Yra daugybė politinių priežasčių, dėl kurių galima nepirkti elektros energijos iš būsimos Astravo elektrinės, bet nė viena jų nesusijusi su elektrinės statybos ar veiklos saugumu.

Va taip tiesiog. Ir nereikia žmonių kvailinti. Tai tas pats kas autostrados asfaltą pienu laistyti ir visiems aiškinti, jog darai tai tam, kad žolė neaugtų.

Čia tas atvejis, kai mažai ką gali padaryti, bet KAŽKĄ daryti reikia, nors tas KAŽKAS, apart politinio pareiškimo, daugiau jokios įtakos problemos sprendimui neturi.

Šiandien Astravo elektrinė yra lygiai taip pat potencialiai nesaugi, kaip ir iki sprendimo nepirkti elektros energijos.

Todėl klausimas vis dar “kabo” – ką siūlo Vyriausybė, kad būtų užtikrintas/teigiamai įtakotas elektrinės saugumas?” – savo paskyroje parašė LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas.

Į tai TS-LKD atsakė: “Paaiškinsime socdemų lyderiui kelis dalykus:
– elektros boikotas yra ekonominė priemonė, nes elektrinės statyboms yra paimtos paskolos, kurios išduotos įskaičiuojant pajamas, gautas eksportuojant elektrą į (ir per) Lietuvą.
– Baltarusija planavo elektros pertekliui panaudoto Kruonio HAE. Jei nepirksime elektros, kur jie dės elektros perteklių?
– Astravo AE yra nesaugi elektrinė, nes: 1) Baltarusija nederino aikštelės parinkimo su Lietuva, 2) neatsižvelgė į jos protesto notas, 3) elektrinė statoma pernelyg arti didelio miesto (Vilniaus).
– Lietuva jau nutarė (60 000 piliečių ir visų frakcijų nariai) atsisakyti įsileisti elektrą iš Baltarusijos, jei joje būtų pradėta eksploatuoti Astravo elektrinė, kurią pripažinome nesaugia ir keliančia grėsmę nacionaliniam saugumui”.

Tuo tarpu Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Virginijus Sinkevičius sureagavo kur kas aštriau: “Socialdemokratų lyderio rodomas palankumas atominę elektrinę statančiai Baltarusijos valdžia kertasi su Lietuvos interesais“.

Pasak V.Sinkevičiaus, tokie vienos didžiausių Lietuvos partijų lyderio žodžiai kelia daug rimtų klausimų: „Nesiveldamas į vidinius socialdemokratų partijos reikalus, galiu tik pasidžiaugti, kad tokia pirmininko pozicija nėra užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus pozicija. Tikiu, kad ji nepriimtina ir daugeliui kitų socialdemokratų partijai atstovaujančių Seimo narių, ypač dirbančių ir kuruojančių atsakingus šalies užsienio ir Europos Sąjungos klausimus. Astravo AE yra pripažinta keliančia grėsmę nacionaliniam šalies saugumui. Man keistai skamba argumentai, kuriais sostinės vicemeras gina statomą atominės energetikos monstrą, esantį vos pusvalandis kelio nuo Vilniaus.“

Ekonomikos komiteto pirmininko teigimu, tokie vieši pareiškimai yra itin parankūs Baltarusijos valdžiai ir kaimyninėse šalyse gali būti pristatyti kaip oficiali Lietuvos pozicija.

 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!