- Reklama -
'Gazpromo' atstovas D.Fiodorovas Lietuvoje buvo labai geros nuotaikos: Kauno meras, vos švilptelėjus, pas jį iš savivaldybės tarybos posėdžio 'ant kilimėlio' atlėkė, Kauno taryba atvėrė vartus milijoninei ES paramai, o dabar dar leis, neįvykdžius įsipareigojimų, pasistatyti ir naują elektrinę

Dabar, kai Rusija paskelbė ekonominį karą Lietuvai – jau sužlugdė Lietuvos vežėjus, o kitą savaitę žada sužlugdyti ir Lietuvos pieno perdirbimo įmones, konservatoriai viešai „bučiuojasi“ su Rusijos valstybiniu koncernu „Gazprom“ – užuot išsireikalavę iš "Gazpromo" valdomos Kauno termofikacinės elektrinės 17 mln. Lt netesybų ir 400 mln. lt investicijų į šią elektrinę, leidžia už tuos pinigus "Gazpromui" statyti … naują. Tokiu būdu dar labiau pririšdami Lietuvą prie neprognozuojamos Rusijos.

Kai 2003 m. buvo privatizuota Kauno termofikacinė elektrinė (KTE), „Gazprom“ ir AB „Kauno energija“ pasirašė investicijų sutartį, pagal kurią į KTE jos pirkėjas iki 2009 01 01 turėjo investuoti 162 mln. Lt, o per 15 metų iš viso investuoti 400 mln. Lt.

Tačiau KTE pirkėjas šitos sutarties sąlygų neįvykdė. Remiantis sutartimi, „Gazpromo“ valdoma KTE turėjo sumokėti AB „Kauno energija“ 17 mln. Lt netesybų, tačiau vietoj to nuspręsta perrašyti Investicijų sutartį. Pagal naują sutartį Kauno m. savivaldybės valdoma AB „Kauno energija“ kaip „investicijas į KTE“ užskaitys … naujos „Gazprom“ elektrinės statybą Kaune. Tokiu būdu, pagal mokslininkų energetikų paskaičiavimus, vien tik už dujas per 20 metų Kauno gyventojai „Gazpromui“ sumokės beveik 8 milijardus litų – tiek kainuos elektrinės aprūpinimas dujomis.  

Tačiau Kauno miestą valdantiems konservatoriams kauniečių interesai nerūpi. Šiuo metu jiems svarbiausia – kuo greičiau pasirašyti naują Investicijų sutartį, kuri bus absoliučiai priešinga, nei pasirašyta 2003 m., „Gazpromui“ įsigijus KTE.

Taigi, tuo metu, kai visa Lietuva sugniaužusi kvapą stebi, kaip Rusija „dusina“ Lietuvos ekonomiką, Kauno konservatoriai, tarsi tyčiodamiesi iš valstybės, šoka pagal „Gazpromo“ dūdelę, užmerkdami akis į neįvykdytus įsipareigojimus (400 mln. Lt investicijas), 17 mln. Lt netesybas ir netrukus pasirašys „Gazpromui“ palankią naują sutartį. Apie tai Rusijos vykdomo ekonominio karo Lietuvos atžvilgiu pačiame įkarštyje žniiasklaidai pasigyrė „Gazpromo“ valdomos Kauno termofikacinės elektrinės direktoriaus Antanas Pranculis. Pasak jo, Kauno termofikacinės elektrinės ir Kauno miesto savivaldybės valdomos „Kauno energijos“ "pozicijos dėl (investicijų) sutarties sutampa".

„Karštas komentaras“ gavo A.Pranculio pateiktą „Kauno energijai“ Investicijų sutarties projektą su žyma „griežtai konfidencialu“. Kokią iš to naudą gaus Lietuvos pusė ir kokią – „Gazpromas“, skaitykite„Karštame komentare“ kitą savaitę. Tačiau jau dabar galime pasakyti: šitos sutarties pakeitimas naudingas ne mums, o „Gazpromui“ ir jo dukterinei įmonei – „Dujotekanai“.

Taigi, kyla nejaukus klausimas: kam Lietuvos valdžia siutina Rusiją aštriais pareiškimais dėl Rusijos veiksmų Gruzijos ir Ukrainos atžvilgiu, organizuoja akcijas prie Rusijos ambasados Lietuvoje ir eskaluoja "okupacijos" klausimą, kas yra pagrindinė Lietuvos ir Rusijos blogų santykių priežastis ir kas iššaukė ekonominį karą, jei realiai čia, Lietuvoje, ta pati konservatorių valdžia  vykdo absoliučiai priešingą politiką – keliaklupsčiauja "Gazpromui" ir stengiasi kuo stipriau prisirišti prie Rusijos energetikos srityje? (Nes naują elektrinę Kaune galėtų sėkmingai pastatyti ir Lietuvos verslininkai – ne "Gazpromas", o būtent "Gazpromo" įsipareigojimas investuoti į Kauno termofikacinę elektrinę 400 mln. Lt ir lėmė tai, kad ji parduoda "Gazpromui", o ne kam nors kitam).

KK

2009-08-12

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!