- Reklama -
JDJ pirmininkas Kęstutis Čilinskas (KK nuotr.)

Reaguodamas į kai kurių politinių partijų pareiškimus apie galimą piliečių asociacijos Jungtinis Demokratinis judėjimas dalyvavimą rinkiminėje ir kitoje politinėje veikloje, šios asociacijos pirmininkas Kęstutis Čilinskas pareiškė, kad jis neketina dalyvauti politinėje veikloje ir pasitrauks iš asociacijos, jei ši priims sprendimą dalyvauti. Pasak K.Čilinsko, praėjusių metų rudenį įvykusiame JDJ visuotiniame narių susirinkime buvo patvirtinta tokia JDJ įstatų redakcija, kuri užkerta kelią JDJ politizavimui. Be to, buvo priimti konkretūs visuotinio susirinkimo sprendimai dėl kai kurių partijos vadovų ir funkcionierių, bandžiusių užimti JDJ asociacijoje vadovaujančius postus: nustatyta, kad partijų vadovybės nariai negali dalyvauti JDJ Taryboje, valdyboje ir kitose valdymo struktūrose.

K.Čilinsko teigimu, įvairios partijos visą laiką rodė dėmesį JDJ asociacijai. Kai kurios siūlė, kad ištisi skyriai pereitų į JDJ. Bet, pasak K.Čilinsko, JDJ yra nustatyta tvarka, kad JDJ skyrius negali susidaryti iš partijų skyrių. JDJ skyrių steigimas yra laisvas, bet tai yra visuomenės, o ne politinių partijų teisė. JDJ įstatuose nustatyta, kad JDJ yra nepolitinė piliečių asociacija, kurios tikslas siekti teisinės valstybės vietoje dabar esančios oligarchinės. Ši nuostata, pasak K.Čilinsko, automatiškai užkerta kelią bendradarbiavimui su dabartinėmis politinėmis partijomis, nes jų vadovybė sukūrė ir veikia pagal oligarchinį korupcinį valstybės modelį.

Visų tų partijų vadovybės pozicija vienoda – kovojama dėl vietos valdžioje, kuri išnaudojama partijų praturtėjimui. O gauti pinigai naudojami per rinkimus įtikinti Tautą apie gerus partijų ketinimus. Toks modelis jau baigia išsekinti valstybės biudžetą.

JDJ visuomenės interesus gina, valdžios įstaigas kontroliuoja, teisės aktų pasiūlymus rengia, naudodamasi tomis Konstitucinėmis priemonėmis, kurios suteiktos piliečiams ir nevyriausybinėms organizacijoms, teigia K.Čilinskas. Įstatai nenumato, kad JDJ tikslų gali būti siekiama įsijungus

į politinę ar partinę veiklą. JDJ pirmininkas neabejoja, kad šioje asociacijoje yra asmenų, kurie siekia politinių tikslų ir jiems to, kaip piliečiams, niekas negali neuždrausti. Tačiau, teigia K.Čilinskas, asociacija yra demokratiškai nusprendusi išlikti nepolitine organizacija, būti antruoju, dabar jau – antioligarchiniu-Sąjūdžiu. Tačiau politikams, anot K.,Čilinsko, sunku suprasti, kaip žmonės nemokamai ir nesiekdami valdžios, gali dirbti Lietuvai. Politikai, užsiėmę savo politiniu verslu, nepastebi, kad visuomenė jau suprato, jog iš valdžios nebesulauks pagalbos, todėl patiems piliečiams reikia imtis veiksmų, kurie stabdytų Lietuvos sunaikinimą iš vidaus saiko neturinčiais godžiais oligarchiniais sandoriais ir oligarchinės „teisės“ aktais.

Jei antioligarchinis sąjūdis pavyks, tai jis, gal būt, įskels pilietinio demokratinio aktyvumo kibirkštį visuomenėje, iš kurios gelmių, iš kultūros, mokslo, ekonomikos, finansų specialistų gimtų jau nebe oligarchinio tipo politinė partija, teigia K.Čilinskas. Tačiau, pasak jo, ir šiuo atveju JDJ asociacija ir tokie jos lyderiai kaip aktorius Regimantas Adomaitis, akademikas Antanas Kudzys, doc. Krescencijus Stoškus ir kiti yra pasisakę už JDJ išsaugojimą nuo pavirtimo politine partija. Akademikas A.Kudzys daugiatūkstantiniame Kauno mitinge šią poziciją apibūdino labai vaizdžiai:

„Mes atėjome ne prie oligarchinio lovio. Mes atėjome, kad šį politikų apsuptą lovį apversti.“

Demokratija.eu inf.

2010-01-08

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!