- Reklama -
Lietuvos liaudies sąjungos pirmininke vienbalsiai išrinkta prof. K.Prunskienė. Nuotraukoje - tarp Kaliningrado vicepremjero J.Šalimovo (kairėje) ir Rusijos Dūmos tarptautinių reikalų komiteto pirmininko K.Kosačiovo (nuotraukos V.Gorio)
Konstantinas Kosačiovas,Kazimiera Prunskienė.KK nuotr.
KK nuotr.
KK nuotr.
KK nuotr.

Šiandien netoli Vilniaus esančiame viešbutyje “Le Meridien Villon” įvyko steigiamasis Lietuvos liaudies sąjungos suvažiavimas, o naujai įkurtos partijos pirmininke vienbalsiai išrinkta prof.Kazimiera Prunskienė.”Antrą kartą savo karjeroje dalyvauju partijos kūrime. Pirmą kartą – savo partijos “Vieninga Rusija”, antrą kartą – pas jus”, – taip šiandien įvykusiame steigiamajame Lietuvos liaudies sąjungos suvažiavime sakė aukštas svečias – Rusijos Dūmos tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas.

K.Kosačiovas naujos partijos lyderei perdavė partijos “Vieninga Rusija” tarybos pirmininko, Rusijos Dūmos pirmininko Boriso Gryzlovo sveikinimą ir dovanų įteikė Rusijos simbolį – meškiną.

“Šitas meškinas yra nusiteikęs draugiškai ir lietuvių jis nenuskriaus”, – įteikdamas prof. K.Prunskienei dovaną sakė Rusijos Dūmos tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas K.Kosačiovas.

Be jo, šiandien įkurtos Lietuvos liaudies sąjungos suvažiavime dalyvavo ir prof. K.Prunskienės su naujos partijos įkūrimu atvyko pasveikinti valdančiosios Rusijos partijos “Vieninga Rusija” atstovas K.Petričenko, Kaliningrado srities vicepremjeras J.Šalimovas, Lenkijos, Kazachstano ambasadų Lietuvoje atstovai, Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė, atstovai iš Baltarusijos. Iš Kazachstano K.Prunskienės atvyko pasveikinti ir Kazachstano valdančiosios partijos atstovai. Lenkijos ambasados Lietuvoje antrasis sekretorius naujai įsikūrusią partiją ir jos pirmininkę pasveikino rusiškai.

Tikimasi politinio klimato atšilimo

“Manau, kad šitoks gausus užsienio delegacijų dalyvavimas čia neatsitiktinis – tai reiškia būsimą bendradarbiavimą”, – atkreipdamas dėmesį į užsienio svečių gausą sakė Rusijos Dūmos tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas K.Kosačiovas.

Jis tikisi, kad Lietuvos liaudies sąjunga ir valdančioji Rusijos partija „Vieningoji Rusija“ ateityje bendradarbiaus ir ne tik keisis politine patirtimi, bet ir padės stiprinti santykius tarp šalių.

“Deja, daugelis Lietuvos partijų savo politines platformas Rusijos atžvilgiu kuria ant antagonizmo, Rusijos, kaip Lietuvos kaimynės, demonizacijos. Savaime suprantama, su tokiomis partijomis mums nėra apie ką kalbėti“, – sakė svečias.

Nebijoti prorusiškumo – “politinis vyriškumas”

K.Kosačiovo nuomone, K.Prunskienės veiksmai šiandieniniame politiniame Lietuvos kontekste reikalauja “politinio vyriškumo”, nes “jus, aišku, apkaltins, kad esate Kremliaus ranka ar spec.tarnybų agentė”.

Taip Rusijos Dūmos tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas K.Kosačiovas reagavo į K.Prunskienės įžanginę kalbą, kurioje ji nubrėžė aiškią naujai įkurtos partijos užsienio politiką: “Būtina liautis demonstruoti priešiškumą svarbioms mūsų ekonominėms partnerėms – Rusijai ir Baltarusijai, ir abipusiai naudingiau bendradarbiauti įvairiose srityse”.

Lietuvos liaudies sąjungos pirmininkė K.Prunskienė teigė nesibaiminantis, kad partija bus vadinama prorusiška, nes “šia kryptimi ir reikia ieškoti strateginių santykių, siekiant šaliai naudos”.

Kaliningradas – “stiprus petys Lietuvai”

Lietuvos liaudies sąjungos įkūrimą Kaliningrado srities vicepremjeras J.Šalymovas pavadino istoriniu įvykiu. Svečio manymu, Kaliningradas – tai geras, stiprus petys kaimynui.

” Šiandien matome, kad abiejų šalių verslininkai labai glaudžiai bendradarbiauja, ir ta ekonomika, kurią mes vystome, padės sukurti ateitį”, – sakė J.Šalymovas.

Svečiai iš tolimojo Kazachstano

Kazachstano valdančiosios partijos “Nur Otan” (“Tėvynės šviesa”) vienas iš vadovų Muchtar Erman į Lietuvą pasveikinti K.Prunskienės atskrido per Vokietiją.

Jis perskaitė partijos vadovybės sveikinimą ir įteikė dovaną (žr. nuotr).

“Nespėjusi gimti, Lietuvos liaudies sąjunga jau turtėja – kaip gausėja dovanos”, – neslėpė geros nuotaikos priimdama dovanas K.Prunskienė.

Kuriasi nauja ekonominė sąjunga?

Minsko verslininkų ir darbdavių sąjungos pirmininkas V. Kariaginas teigė, kad jiems ne vis vien, kas vyksta Lietuvoje.

“Lietuvoje apsilankė Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukošenka, kuriamos bendros Lietuvos ir Baltarusijos įmonės, verslo kontaktai auga kiekvieną dieną”, – sakė svečias iš Baltarusijos.

Pasak jo, prieš keletą metų Baltarusijoje verslininkai ir darbdaviai nusprendė nesiginčyti, kas svarbesnis, o kurti bendrą nacionalinę verslo platformą. Tai labai pagerino sąlygas verslui Baltarusijoje. “Prieš keletą metų niekas nebūtų patikėjęs, kad dabar Baltarusijoje įmonę galima įregistruoti per vieną dieną”, – sakė V.Kariaginas.

“Mes siekiame patekti į Europą, tačiau ne per ryšių su Rusija nutraukimą”, – sakė svečias iš Baltarusijos.

Šiuo metu kuriama Baltarusijos, Rusijos ir Kazachstano verslininkų sąjunga. Tikimasi, kad į ją įsilies ir Lietuvos verslininkai.

V.Uspaskich palinkėjo “paimti” valdžią

Darbo partijos pirmininko, europarlamentaro Viktoro Uspaskich nuomone, naujos partijos sėkmė – tai lyderio sėkmė. “Ir jeigu jūsų lyderis sėdi prieš jus, tai sėkmė lydės jūsų partiją. Jūsų pirmininkė – tai geriausias tiltas tarp Rytų ir Lietuvos politikų”, – sveikindamas K.Prunskienę sakė V.Uspaskich.

Jis pastebėjo, kad nauja partija kuriasi labai sudėtingu – krizės laikotarpiu, o dabartinė valdžia nesugeba šitos krizės įveikti.

“Užimkit pačią didžiausią valdančiosios daugumos vietą – jums užteks rinkėjų balsų. Konservatoriai užpyktų, bet jau bloga darosi nuo to, kas vyksta”, – šiuos V.Uspaskich palinkėjimus palydėjo audringi plojimai.

“Kai mes eisime į valdžią, tai ir jus kartu pakviesime”, – į Darbo partijos pirmininko V.Uspaskich sveikinimus atsakė K.Prunskienė.

“Kadangi liaudis išsirinko artistus į Seimą, ir tie artistai blogai dainuoja, būtų pats laikas liaudžiai užimti artistų vietas”, – naujai susikūrusią partiją į valdžią kvietė Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas A.Sysas.

Naujosios sąjungos pirmininko pavaduotojas V.Pliusnis teigė, kad Kazimiera Prunskienė – neeilinė asmenybė Lietuvos politinėje padangėje. “Ir jos patirtis bus naudinga ne tik partijai, bet ir Lietuvai”, – mano socialliberalas.

Kodėl atsirado nauja partija?

Prof. K.Prunskienės teigimu, vienu iš motyvų steigti naują partiją, nepaisant jų gausybės, yra siekis telkti politikos užribyje likusius profesionalus.

“Žiūrint į tai, kaip klostosi reikalai pastaruosius metus, sunku likti nuošalyje, sunku daugeliui profesionalų sėdėt ant atsarginių suolelio, kai visa eilė mėgėjų žaidžia visos Lietuvos likimu”, – sakė K.Prunskienė.

Jos manymu, du trečdaliai nesėkmių, kurie ištiko Lietuvą šiemet, yra susijęs su dabartinės valdžios sprendimais, su neįsiklausymu į profesionalų, tiek ekspertų, tiek politikos senbuvių pasiūlymus.

Lietuvos liaudies sąjungos steigiamajame suvažiavime už LLS įkūrimą balsavo 1089 steigėjai (įskaitant įgaliojimus). Lietuvoje norint įregistruoti politinę partiją reikia ne mažiau 1000 steigėjų.

Nepriklausomos Lietuvos pirmosios premjerės K.Prunskienės teigimu, naujai įkurta partija bus centro kairės krypties.

“Karšto komentaro” inf.

2009-12-05

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!