- Reklama -
Lietuvos liaudies sąjungos pirmininkė K.Prunskienė (KK nuotr.)

Vasario 17 d., tuoj po vasario 16 d. minėjimo ekspremjerė Kazimiera Prunskienė išvyko į Maskvą su Lietuvai svarbiomis temomis. Tiesiai iš lėktuvo ji užsuko pas Rusijos Federalinės veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos vadovą S.Dankvertą. Pasiryžusi padėti Lietuvos pieno sektoriui plačiau atverti duris į Rusijos rinką, ji jau nebe pirmą kartą lankosi šioje tarnyboje. “Mane labai neramina stabilumo stygius eksportuojant pieno produktus į Rusiją, ypač dabar, kai vidaus vartojimą mažina ekonominė krizė. Šie produktai tradiciškai turi gerą paklausą Rusijos rinkoje, kuri tampa vis reiklesnė kokybei. Rusija taiko kitokius nei Europos Sąjunga kokybės vertinimo kriterijus, todėl pieno perdirbėjams nėra lengva dirbti pagal dvejopus reikalavimus: tiekiant produkciją ES šalims ir Rusijai“, – sako prof. K.Prunskienė.

Per keletą ankstesnių metų (2004 – 2008m.) buvusios žemės ūkio ministrės K. Prunskienės didelių pastangų dėka stipriai išaugęs pieno produktų eksportas pastaruoju laiku daugumai įmonių buvo ne kartą sustabdytas. Lietuviškų pieno produktų neįsileidimo į Rusijos rinką priežastis – juose buvo rasta antibiotikų. Įmonės kartu su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) turėjo gerokai pasitempti, organizuojant pieno kelią nuo fermos iki Rusijos vartotojo ir mažinant atibiotikų patekimo į produktus riziką.

K. Prunskienė įsitikinusi – kad lietuviškų produktų tiekimo į Rusiją sustabdymas būtų atšauktas ir nesikartojantis, būtina ne tik įrodyti nuveiktą prevencinį darbą ir sudarytas prielaidas stabiliam produktų saugumui, tačiau ne mažiau svarbu atgauti įvežamų produktų kokybę kontroliuojančių ir sprendimus priimančių institucijų pasitikėjimą bei pasiekti operatyvesnį leidimų atnaujinimą. Apie tai ji ne kartą yra diskutavusi su įmonėmis ir su VMVT.

K. Prunskienė sako, jog nėra pametusi jos pramintų kelių ir motyvacijos padėti pieno sektoriui išlaikyti tradicines rinkas.

“Formaliai žiūrint, man tai dabar lyg ir neturėtų rūpėti, bet negaliu likti abejinga tiems pasiekimams, dėl kurių daug metų profesionaliai ir pasiaukojančiai dirbta, negaliu numoti ranka į prarandamas darbo vietas bei pieno gamintojų, perdirbėjų, transportuotojų ir biudžeto pajamas. Labai apmaudu, kad daugelis žmonių, tarp jų – netgi pieno gamintojai (žemdirbiai), nesuprasdavo ar nenorėjo suprasti, kodėl aš nuolat pabreždavau rinkų plėtojimo svarbą ir dirbau plėtodama gerus santykius su rinkų šalimis. Jie lengvai užkibdavo už oponentų kabliuko ir netgi priekaištaudavo man dėl pagalbos perdirbėjams. Bet aš esu įpratusi, nepaisydama visokiausių išpuolių, taip pat ir dėl “prorusiškumo”, dirbti ne tik Vakarų, bet ir šia kryptimi. Rusija tai ne tik mūsų produktų rinka, ji mums svarbi kaip kaimynė, kaip stipri partnerė ir dėl daugelio kitų ekonominių, socialinių, kultūrinių interesų bei bendro stabilumo šiame Europos regione“, – teigia K.Prunskienė.

Praktinėms problemoms išspręsti reikalingas dialogo dalykiškumas ir argumentų turėjimas, suinteresuotos pusės, t. y. mūsų pačių aktyvumas ir palankios bendradarbiavimo aplinkos sukūrimas.

“Nesiimu išmatuoti, kokia dalimi man pavyko prisidėti prie praėjusią savaitę pasiekto ir nuo šio pirmadienio jau galiojančio Rusijos rinkų “Žemaitijos pieno”( 2 įmonių), “Rokiškio sūrio” ir “ Pieno žvaigždžių” produktams atvėrimo. Man neturi didesnės rekšmės ir tai, kad laimėjimams prisiimti yra kitų pretendentų – tikrų ir formalių. Svarbiausia – pasiektas rezultatas. Galiu tik įsivaizduoti, kokias oponentų pavydo scenas išauktų viešai pasakytas eksporterių padėkos žodis. Todėl ramiai priimu spaudos komentarus, kuriuose apie tai kalbama kaip apie savaime atėjusį iš Rusijos “gerą orą”, – teigia K.Prunskienė.

Prof. K. Prunskienė nėra tikra, kad ir šį kartą už lankymąsi Rusijoje nesusilauks naujos politinės atakos prieš ją ir Lietuvos liaudies sąjungą. Per daugiau nei 20 metų didžiausius smūgius jai teko patirti būtent už darbus Lietuvai.

“ Agresyvioje politinėje konkurencijoje tai sunkiausiai atleidžiama “kaltė”ar “įkaltis” naujiems puolimo užtaisams atsirasti”,- savo oponentų nuolatinius išpuolius komentuoja rankų nenuleidžianti ir Lietuvos interesams ištikima Lietuvos liaudies sąjungos pirmininkė Kazimiera Prunskienė.

Lietuvos liaudies sąjungos informacija

2010-02-24

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!