- Reklama -

Prof.K.Prunskienė ir Sankt Peterburgo gubernatorė V.Matvijenko pagerbė prof. Anatolijaus Sobčako atminimą



Lietuvos liaudies sąjungos (LLS) pirmininkė prof. Kazimiera Prunskienė kartu su dar keturiais LLS delegacijos nariais Sankt Peterburge susitiko su aukščiausia šio Rusijos didmiesčio valdžia. „Nenorime, kad deklaruojamas geros kaimynystės principas būtų tik lozungai, todėl siekiame aktyvios, turiningos partnerystės, pagrįstos realiais projektais verslo, kultūros, švietimo, sporto sektorių naudai“, – teigė LLS lyderė.

Su Peterburgu mus sieja ne tik geografinė kaimynystė, bet ir seni istoriniai, kultūriniai, žmogiški ryšiai. Be to, turime labai daug bendrų temų – transporto infrastruktūra, turizmas, Baltijos jūros ekologija, kultūriniai mainai. Šiomis temomis daugiausia ir buvo kalbėta susitikimuose su aukščiausia Sankt Peterburgo valdžia.

Sankt Peterburgo gubernatorę Valentiną Matvijenko ir ekspremjerę Kazimierą Prunskienę sieja daugiau nei 20 metų pažintis, kai abi politikės dirbo TSRS Aukščiausioje Taryboje. Pirmąjį susitikimo pusvalandį jos kalbėjosi dviese. Atviro pokalbio, kuriame dalyvavo vicegubernatoriai ir spauda, metu V. Matvijenko, prisimindama prieš 20 metų ir vėlesnius politinius procesus, paminėjo didelį K. Prunskienės politinį aktyvumą ir tarptautinį autoritetą.

K. Prunskienė su pagarba kalbėjo apie pozityvų peterburgiečių, tarp jų – prof. Anatolijaus Sobčako bei jo bendražygių, Galinos Staravoitovos vaidmenį, atkuriant Lietuvos ir kitų buvusios TSRS respublikų valstybingumą, padėkojo gubernatorei už jos pagalbą pakviečiant ir parengiant turiningą vizito programą,

Miesto, kurio gyventojų skaičius milijonu viršija, o metinis biudžetas siekia visos Lietuvos atitinkamus rodiklius, gubernatorė V. Matvijenko pabrėžė Sankt Peterburgo interesą stiprinti ryšius su Lietuva. „Lietuviški gaminiai, ypač maisto produktai, mums nuo seno asocijuojasi su aukšta kokybe, deja, šiandien jų Sankt Peterburge nėra tiek, kiek norėtųsi. Pieno, mėsos produktai iš Lietuvos labai laukiami“, – teigė gubernatorė.

Sankt Peterburgo vicegubernatorė Ala Manilova prisipažino esanti didelė mūsų šalies gerbėja ir pasidžiaugė stipriais kultūriniais ryšiais – vykstančiais populiariais teatrų festivaliais, lietuvių režisierių pastatymais Rusijos miesto teatruose.

Gubernatorė V.Matvijenko maloniai priėmė K. Prunskienės siūlymą bendradarbiauti, kartu vadovaujant Moterų krepšinio Baltijos lygai (nuo pat šios lygos įsisteigimo jau 16 metų jai vadovauja K. Prunskienė).

Vizito metu LLS delegacija taip pat susitiko su miesto įstatymų leidžiamąja valdžia – parlamento pirmininku Vadimu Tiulpanovu ir kitais parlamentarais, Užsienio reikalų komiteto pirmininku Aleksandru Prochorenka, Pramonės ir prekybos rūmų, regiono turizmo sektoriaus vadovais. Susitikimų metu daug kalbėta apie įvairiapusišką ekonominių ryšių plėtrą, turizmo srautų didinimą.

„Puikiai pamename gausiai į Lietuvą atvykdavusius poilsiautojus. Pajūris, Druskininkai, Aukštaitijos, Dzūkijos nacionaliniai parkai kasmet sulaukdavo gausaus būrio turistų iš Sankt Peterburgo. Turime tikslą pakviesti daugiau svečių iš jūsų miesto. Juolab, kad Lietuvos patrauklumas dar labiau išaugo – išsivystė kaimo turizmo sektorius, atsinaujino mūsų tradiciniai kurortai“, – kalbėjo prof. K. Prunskienė.

LLS lyderė taip pat pristatė kitus didelį potencialą turinčius, tačiau ne pačius geriausius laikus išgyvenančius Lietuvos sektorius: „Mūsų statybos ir renovacijos įmonės galėtų aktyviai įsilieti į Sankt Peterburgo rinką“.

Akivaizdu, kad didžiausias Baltijos jūros regiono miestas yra atviras glaudžiam bendradarbiavimui su Lietuva ir būtų didžiulė klaida nepasinaudoti tokia galimybe.

Delegacija apsilankė Lietuvos Generaliniame konsulate Sankt Peterburge, kur kartu su Konsulu R.Degučiu ir komerciniu ataše R. Švėgžda buvo aptarti Lietuvos ekonominiai intreresai šiame Rusijos regione. Aplankytas Lietuvos kultūros, švietimo ir informacijos centras, kuriam vadovauja V. Latvys. LLS delegacija abiejų Lietuvą atstovaujančių įstaigų vadovus pradžiugino tikros lietuviškos juodos duonos kepalais.

Vizito metu prof. Kazimiera Prunskienė pagerbė savo buvusio bendražygio ir kolegos – mokslininko prof. Anatolijaus Sobčiako atminimą. Prie buvusio Sankt Peterburgo mero, istorinio šio miesto vardo sugražintojo, demokratinių reformų Rusijoje iniciatoriaus kapo iškilmingai paminėtas jo mirties dešimtmetis.

Mantas Krasauskas

2010-02-23

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!