- Reklama -
Seimo narė Dangutė Mikutienė (Seimo archyvo nuotr.)

Dangutė Mikutienė
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė

Šiandien Seime vyko spaudos konferencija dėl Sapiegos ligoninės užgrobimo. Leiskime tai sau vadinti užgrobimu — jokių teisėtų veiksmų šiame perėmime nė su žiburiu nerastum. Rezultatas — įtampa tarp darbuotojų, tarp ten besigydančių pacientų, bei besidubliuojančios direktoriaus pareigos — kas gi šiandien faktiškai vadovauja VŠĮ „Sapiegos ligoninei“? Administracija kaip įkaitė saugoma sargybinių, direktoriaus kabinetas užplombuotas.

Šio įvykio rezultate man kyla keli klausimai. Pirmasis — kodėl kai kurie politiniai veikėjai sau gali leisti peržengti savo įgaliojimus? Antras — kodėl akivaizdžiai korumpuoti veiksmai lieka nepastebėti? Nejaugi apskričių reforma negali vykti civilizuotai?

Tik faktai. Neteisėtai atleistas ilgametis įstaigos vadovas. Vykdomas teroras darbuotojų bei pacientų atžvilgiu, maža to, pažeidžiamos žmogaus teisės — į teritoriją neįleidžiami netgi Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariai.

Kam gi galime už tai padėkoti? Visų pirma Vilniaus merui Viliui Navickui — ko gero, viso šio plano sumanytojui. Įrodymai akivaizdūs. Dar 2009-ųjų spalį meras kreipėsi į LR Ūkio ministeriją, prašydamas sustabdyti Europos paramos teikimą Sapiegos ligoninei. Parama buvo skirta kai kurių pastatų apšiltinimui, tačiau buvo prašoma ją sustabdyti dėl neva tik numatomos reorganizacijos. Meras ir anksčiau yra pareiškęs, kad ši ligoninė yra nereikalinga. Lietuvos Respublikos Seimo sveikatos reikalų komitetas ne kartą gynė ligoninę, ir, didžiam V. Navicko pykčiui, ligoninė Europos Sąjungos paramą gavo ir kreipėsi į prokuratūrą dėl mero veiksmais įstaigai padarytos žalos atlyginimo.

Ko gi V. Navickas siekė? Negavusi paramos ir nesutvarkiusi bent dalies teritorijoje esančių pastatų, labiausiai tikėtinas scenarijus būtų ligoninės pripažinimas neveiksnia, ji uždaroma ir štai prieš akis atsiveria kelias V. Navickui pretenduoti į prabangų žemės sklypą Antakalnio rajone.

Įžvalgūs ir grobuoniški V. Navicko veiksmai tuo neapsiribojo: pasitelkęs laikinai einantį Vilniaus apskrities viršininko pareigas Gintarą Sodeiką bei apsaugos įmonę "Eurocash1", it kokio teroristinio išpuolio metu 19 val. šturmu užėmė ligoninę. Keturi automobiliai įvažiavo į ligoninės teritoriją ir ją užėmė.

L. e. p. apskrities viršininko G. Sodeikos nurodymu birželio 30 d. iš pareigų buvo atleistas ilgametis ligoninės direktorius Gediminas Rimdeika. Pats pasimetęs savo raštuose ir įsakymuose, apskrities vadovas per vieną dieną sugebėjo išleisti ir panaikinti įsakymą, atleidžiantį ligoninės direktorių iš pareigų, bei paskirti naują ligoninės vadovą. Šiandien ligoninė turi du faktiškus vadovus. L. e. p. apskrities viršininkas pats jau nebesiryžta komentuoti savo painių sprendimų. Nebėra Vilniaus apskrities — nebėra ir G. Sodeikos. O atsakomybė ar išliko? Viliuosi, kad taip.

Ir tai turbūt tik dalis korupcijos voratinklio, apipynusio Vilniaus mero konservatoriaus V. Navicko ir privataus kapitalo įmonių santykius.

Apie liberalų ir centro sąjungos narį telieka pasakyti, kad ten kur pinigai, ten ir G. Sodeika.

Tai kas gi vienija du teroristus? Ogi itin vertingas žemės sklypas prestižinėje vietoje Antakalnyje šalia istorinės Sapiegų rezidencijos.

Tikiuosi, kad teisėsauga irgi tars žodį šių dviejų personalijų atžvilgiu.

2010-07-02

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!