- Reklama -

N.Venckienė. KK nuotr.

Teisėje pasitaiko, jog sudaromi sandoriai, kurie negalioja nuo jų sudarymo momento, lotyniškai ad initio.

Keista, jog Lietuvos Konstitucinis Teismas imasi tokios veiklos, kuri pasitaiko nepatyrusiems prekybininkams, kai jie suklysta dėl sutarties formos ar dalyko, ir jų sutartis negalioja, net nenuginčyta teisme.

Šitas pats Konstitucinis Teismas yra pasisakęs, jog apkalta už akių Seimo nariui gali būti rengiama vieninteliu atveju: kai jis dėl atliekamos bausmės kalėjime lankyti Seimo posėdžių negali, o jo atžvilgiu yra priimtas įsiteisėjęs nuosprendis, ir nusikalstama veika konstatuota neginčijamai.

Kokią nusikalstamą ir nuosprendžiu patvirtintą veiką padarė Neringa Venckienė, ir kokiame kalėjime ji sėdi, atlikdama nuosprendžiu paskirtą laisvės atėmimo bausmę – Konstitucinis Teismas nenurodė.

Jeigu KT sprendė savavališkai Seimo nario apkaltos klausimą už akių, tokį Konstitucinį Teismą reikia atleisti, ir konstitucinės jurisdikcijos klausimus perduoti spręsti Konstitucinei komisijai, kurią galima sudaryti iš Lietuvos Aukščiausiojo teismo ir Vyriausiojo administracinio teismo teisėjų: kaip kad yra sudaryta specialioji teismingumo kolegija, iš šių dviejų aukščiausiųjų ir labiausiai patyrusių teismų teisėjų.

Konstitucinis Teismas, neseniai nusprendęs neįleisti tautos išrinktos Živilės Pinskuvienės į Seimą, spręsdamas, kam būti, o kam nebūti Seime, suklydo dar kartą: bet šį kartą taip grubiai, jog šis sprendimas reikalauja atskiro teisinio įvertinimo.

Jau rašiau, jog Konstitucinis Teismas negali būti politikų užsakomoji įstaiga. Jeigu tai teismas, tai turi ir elgtis kaip teismas. Jeigu tai konsultacinis politikų biuras, tai turi reorganizuotis, pasivadinti „UAB Konstitucinės konsultacijos“, o ne vaidinti tikrą teismą… Ir dar Konstitucinį.

Juk KT yra nusprendęs, kada galima apkalta už akių. Neringa Venckienė jokiame kalėjime nesėdi. Ji dingusi be žinios. Tik atradus ją, ir įteikus jai šaukimą bei bylos dokumentus, galima pradėti apkaltos procedūrą.

Tokio niekinio ir negaliojančio sprendimo pagrindu inicijuojamas balsavimas Seime taip pat yra niekinis, nes Seimo nariai bus verčiami balsuoti dėl niekinio ir negaliojančio sprendimo. Niekinis ir negaliojantis aktas yra negaliojantis nuo juo priėmimo momento, ir specialiai dėl jo balsuoti nereikia, nes tai yra niekinė teisinė fikcija.

Tačiau šį kartą pasirašyta tikrų teisės profesionalų, kurie suvokia, jog pasirašo niekiniame dokumente. Todėl jiems, o ne N.Venckienei turėtų būti rengiama apkalta.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!