- Reklama -

Prezidentūros nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė įteikė Nacionalines kultūros ir meno premijas šešiems šalies menininkams.

„Premijų laureatai – ryškiausi nūdienos kūrėjai, atskleidžiantys mūsų tautos kūrybines galias. Šios galios kūrė šimtmečių istoriją, valstybę ir tapatybę. Net sunkiais valstybingumo laikais kultūra mokė mus laisvės. Tauta gimdė iškilius kūrėjus. Jų padedama kėlėsi ir ėjo. Tikėjo ir išsaugojo savo gyvastį”, – sakė šalies vadovė.

Pasak Prezidentės, šie menininkai papildė tautos kultūrinį lobyną ir stojosi į vieną gretą su iškiliausiais tautos žmonėmis, kurie visais laikais ugdė būti Lietuvos patriotais, mokė mylėti savo šalį ir didžiuotis ja. Laisvės troškimas ir kūryba sutelkė tautą, atskleidė jos kūrybinį potencialą, sustiprino tikėjimą ir viltį.

Aukščiausios šalies premijos šiemet įteiktos kino režisieriui Arūnui Žebriūnui – už kūrybą, klojusią pamatus lietuvių poetiniam kinui, nepakartojama vaizdo kalba visais laikais teigusią aukščiausias humanistines vertybes, fotomenininkui Algimantui Aleksandravičiui – už fotografinio portreto atnaujinimą, Lietuvos asmenybių galerijos sukūrimą, už LDK paveldo poetiškus atspindžius, muzikologui Vytautui Landsbergiui – už Lietuvoje ir pasaulyje nuosekliai plėtojamą čiurlionianą, vizualaus meno kūrėjui Kęstučiui Grigaliūnui – už istorinio laiko atspaudus šiuolaikiniame mene, už skaudžios atminties erdvinį įvaizdinimą, rašytojui Henrikui Algiui Čigriejui – už donelaitišką gyvenimo reflekciją šiuolaikinės lyrikos kalba, už žodžio ir etikos dermę, dainininkei Astai Krikščiūnaitei – už plataus Lietuvos ir pasaulio muzikos repertuaro intelektualų ir įtaigų įprasminimą, už išskirtinę vokalo kultūrą.

Valstybės vadovė pasveikino šių metų nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatus ir padėkojo už jų svarų indėlį puoselėjant Lietuvos kultūrą.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet teikiamos už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!