- Reklama -

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė 13-osios Vilniaus knygų mugės išvakarėse susitiko su Lietuvos rašytojais, Rašytojų sąjungos, Meno kūrėjų asociacijos vadovais ir kultūros ministru. Prezidentūros nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė 13-osios Vilniaus knygų mugės išvakarėse susitiko su Lietuvos rašytojais, Rašytojų sąjungos, Meno kūrėjų asociacijos vadovais ir kultūros ministru. Susitikime aptartos lietuviškos knygos sklaidos problemos, teisinės kliūtys, su kuriomis susiduria lietuvių literatūros kūrėjai ir puoselėtojai, pagalbos kūrybiniam verslui galimybės.

Tarptautinė Vilniaus knygų mugė, pasak Prezidentės, unikali, tačiau dar nepakankamai išnaudojama galimybė Lietuvos rašytojams pristatyti save šalies ir pasaulio skaitytojams. Be to, Prezidentės teigimu, knygos sklaidai būtinas nuolatinis, o ne proginis dėmesys, todėl šalies vadovė siūlo kurti Nacionalinę literatūros programą.

„Nacionalinė literatūra – mūsų tautos tapatybės dalis ir lietuvių kalbos išlikimo pagrindas. Lietuviškos knygos sklaida yra nacionalinis interesas ir tam turi būti skirtas valstybinis dėmesys”, – pabrėžia Prezidentė.

Šalies vadovės teigimu, nacionalinės literatūros palaikymas yra itin svarbi kultūros ir švietimo politikos sritis, todėl su ja susijusios valstybinės institucijos turi dėti visas pastangas remiant šalies kūrėjus, lietuvišką knygą ir jos sklaidą.

Prezidentė su kūrėjais taip pat aptarė galimybę tobulinti teisinį reguliavimą, ypač viešųjų pirkimų srityje, kuris dažnai sudaro dirbtines kliūtis meno kūrinių sklaidai ir kūrėjų veiklai. Prezidentės teigimu, unikalaus kūrėjo veiklos negalima sutapatinti su paprasta ūkine veikla. Būtinas lankstesnis požiūris į valstybės raidai ypač svarbias sritis.

Prezidentės susitikime su rašytojais daug dėmesio skirta vaikų ir jaunimo skaitymo įgūdžių ugdymui ir šiuolaikinės nacionalinės literatūros pažinimui, taip pat kūrėjų dalyvavimo šalies gyvenime vaidmens stiprinimui.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!