- Reklama -
Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Karolio Didžiojo apdovanojimo įteikimo išvakarėse Achene Vestfalijos-Reino technikos universitete dalyvavo diskusijoje su studentais. Dž.G.Barysaitės/lrp.lt nuotr.
Dž.G.Barysaitės/lrp.lt nuotr.
Dž.G.Barysaitės/lrp.lt nuotr.
Dž.G.Barysaitės/lrp.lt nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Karolio Didžiojo apdovanojimo įteikimo išvakarėse Achene Vestfalijos-Reino technikos universitete dalyvavo diskusijoje su studentais. Susitikime dalyvavo ir ES universitetuose studijuojantis Lietuvos jaunimas, į Acheną atvykęs pasveikinti Prezidentės Karolio Didžiojo apdovanojimo proga. Valstybės vadovė kalbėjo apie ekonominę situaciją Europoje, jaunimo įsidarbinimo galimybes ir pristatė Lietuvos patirtį įveikiant ekonominę krizę.

„Esame jauna, bet atsakinga šalis. Prieš 23 metus tapome nepriklausomi, dabar mums, sėkmingai suvaldžiusiems ekonominę krizę, prognozuojamas vienas didžiausių BVP augimas visoje Europos Sąjungoje. Tiek kovojant dėl šalies laisvės, tiek ir bandant įveikti ekonominę krizę Lietuvos stiprybė visuomet buvo drąsūs sprendimai, politinė valia ir šalies žmonių vienybė”, – sakė šalies vadovė.

Tačiau, pasak Prezidentės, vien tik griežtos finansinės drausmės krizei įveikti nepakanka. Ekonominio sunkmečio metu ypač svarbu neatidėliotinai imtis struktūrinių reformų ir suderinti taupymo politiką su ekonomikos skatinimu. Negalima kaltinti Briuselio, jei šalis pati nesilaiko atsakingos politikos.

Šalies vadovės teigimu, Lietuva įveikė krizę be Tarptautinio valiutos fondo pagalbos, nors BVP nuosmukis buvo ypač didelis ir siekė 15 proc. Tam pasitarnavo ir žmonių išradingumas bei smulkaus verslo plėtra.

Pristatydama Lietuvą valstybės vadovė pabrėžė, kad mūsų šalis gali pagrįstai didžiuotis išvystyta verslo infrastruktūra ir geriausia regione verslo kūrimo aplinka, išsilavinusiais ir išradingais žmonėmis. Kas savaitę Lietuvoje įkuriama nauja vadinamoji „Start-up” įmonė, o tokios inovatyviomis technologijomis grįstos kompanijos kaip „Pixelmator” ar „GetJar” garsina mūsų šalies vardą visame pasaulyje.

Valstybės vadovės teigimu, Europoje išaugęs jaunimo nedarbas – viena ryškiausių ir skaudžiausių ekonominės krizės pasekmių. Šiuo metu darbo neturi apie 6 milijonus jaunų ES žmonių, todėl Prezidentė pabrėžė, kad perėmusi pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai jaunimo įsidarbinimo problemai spręsti Lietuva skirs išskirtinį dėmesį.

Diskusijoje dalyvavę studentai Prezidentės teiravosi ar mažas šalis visada išgirsta didžiosios valstybės bei klausė, kaip kovoti su emigracija ir jaunimo nedarbu. Valstybės vadovės teigimu, Europoje išaugęs jaunimo nedarbas – viena ryškiausių ir skaudžiausių ekonominės krizės pasekmių. Šiuo metu darbo neturi apie 6 milijonus jaunų ES žmonių, todėl Prezidentė pabrėžė, kad perėmusi pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai jaunimo įsidarbinimo problemai spręsti Lietuva skirs išskirtinį dėmesį.

Už ypatingą indėlį kuriant Europos Sąjungos vienybę ir ekonominį stabilumą Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei skirtas tarptautinis Karolio Didžiojo apdovanojimas Acheno rotušėje bus įteiktas rytoj, gegužės 9 d. 12.15 valandą. Iškilmes tiesiogiai transliuos Lietuvos ir Vokietijos nacionalinės televizijos.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!