- Reklama -
Rusijos premjeras V.Putinas nusprendė Lietuvai parodyti, kad 'į Rusiją sugrįžti' yra kur kas sudėtingiau, negu iš jos išeiti - reikia laukti eilėse (vdv-dom.ru nuotr.)

Giedrė Gorienė

Latvijos – Rusijos pasienyje – Lietuvos vilkikų vilkstinė. Iš 150 įvažiuojančių į Rusiją vilkikų tik 3- Lietuvos. Prie sienos driekiasi 20 kilometrų eilė. Kai kuriose mašinose – greitai gendantys maisto produktai, tačiau rusams tai – nė motais. Nes Rusija paskelbė Lietuvai karą. Ekonominį.

Oficialiai Rusijos pusė teigia, kad Lietuvos vežėjų neįleidimas į Rusiją – jokia politika. Atseit rusai tik dirba savo darbą – tikrina vilkikus, ieškodami, ar nėra kokių pažeidimų. Arba kokios kontrabandos. Tuo tarpu kitų šalių vilkikai gali į Rusiją įvažiuoti be jokių problemų – lietuvių vilkikai rikiuojami į atskirą eilę. „Esame lyg kokie antrarūšiai“, – sako eilėje prie Rusijos muitinės jau savaitę stovintys vairuotojai.

Kodėl? Kas atsitiko? Nejaugi Rusija šitaip įsisiautėjo vien tik dėl to, kad į Lietuvą buvo neįleistas „Kremliaus ruporas“ Modestas Kolerovas, važiavęs dalyvauti apskrito stalo diskusijoje apie tai, kaip „pašiltinti“ Lietuvos ir Rusijos santykius?

Ne, šitų mūsų vežėjų eilių esmė – politinė. Ir jų ieškoti reikėtų ne apskrito stalo diskusijoje su Modestu Kolerovu, o Prezidento institucijoje. Nes būtent naujos prezidentės priiminėjami sprendimai taip įsiutino Rusiją, kad ši, gyvendama pagal principą: „Sila est – uma nie nado“ (Jei turi jėgos, protas nereikalingas – rus.), nusprendė protestuoti taip, kaip ji geriausiai moka – darydama ekonominį spaudimą.

Tuo tarpu pas mus, Lietuvoje, sakoma: „Per prievartą mielas nebūsi“. Todėl ši Rusijos naudojama JĖGOS taktika ir yra pagrindinė jos visų blogų kaimynystės santykių nesėkmių priežastis. Ir tam, kad tą suprastum, nereikia nei apskrito stalo diskusijų, nei Kolerovų, nei Tretjakovų – tereikia pažaboti savo a la stonys ir a la vojeiko "mafijozus" ir pereiti į šiek tiek aukštesnį, nei prasigėrusio kagėbisto mąstymo lygį.

Taigi, panagrinėkime, ką gali reikšti tokie Rusijos meškos riaumojimai Latvijos ir Rusijos pasienyje?

Kai pavasarį vyko pirmoji „Žalgirio“ judėjimo spaudos konferencija, į kurią buvo pakviesti „rusiškomis kortomis“ vadinami Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich ir partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkas Rolandas Paksas (tik pastarasis į konferenciją neatėjo – atsiuntė savo pavaduotoją Juozą Imbrasą), konferenciją vedęs žurnalistas Vitas Tomkus pasakė labai įdomų sakinį: kad niekas nenori dalyvauti Lietuvos prezidento rinkimuose, nes „po penkių mėnesių vis tiek visus nušluos“.

Dabar prisiminkime 2002 metų žiemą. Kaliningradas. Iš Maskvos į Kaliningradą atvyksta tuometinio Rusijos prezidento Vladimiro Putino kuratorius Baltijos šalims Ilja Klebanovas, kur sprendžiamas labai svarbus klausimas: kurį vieną iš keturių Rusijos „arkliukų“ remti per Lietuvos prezidento rinkimus? Kuris turi daugiausia šansų išeiti su Valdu Adamkumi į antrą turą?

Dabar – 2009-ųjų vasaros pabaiga. Trys iš Kaliningrade aptartų Rusijos „arkliukų“ Lietuvoje – jau „nuvaryti“. Pagal žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus galima daryti prielaidą – dabar ruošiama dirva ketvirtam, dar „nenuvarytam“ Iljos Klebanovo „balnotam arkliui“. Bet ar „apsišvietusį“ „arklį“ rusai į varžybas „pakinkys“, bus matyt.

Naujai išrinkta Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, nors ir mokėsi kartu su dabartiniu Rusijos premjeru Vladimiru Putinu, į Maskvą lėkti ir nusilenkti Rusijai artimiausiu laiku neketina. Artimiausių dviejų mėnesių prezidentės planuose tokios kelionės nėra.

O tai – tarsi antausis Rusijos „meškai“, prieš Lietuvos prezidento rinkimus savo žiniasklaidoje džiūgavusiai, kad Lietuvos prezidente tapus Daliai Grybauskaitei, Rusijos ir Lietuvos santykiai atšils, o D.Grybauskaitė aplankys Maskvoje savo buvusį studijų draugą V.Putiną.

Tačiau to neatsitiko, o vietoj to įvyksta VSD generalinio direktoriaus pavaduotojo D.Jurgelevičiaus atsistatydinimas.

Sako, netrukus turi sekti ir kito VSD generalinio direktoriaus pavaduotojo D.Dabašinsko eilė.

O ir pats VSD vadovas Povilas Malakauskas, kad išvengtų susitikimo su prezidente, netikėtai ėmė ir … susirgo. Infekcija, matot, kažkokia.

D.Jurgelevičiaus ir D.Dabašinsko, kaip R.Stonio („Dujotekana“ – „Gazprom“) „stogų“ pavardės, šmėžavo parlamentinio VSD tyrimo kontekste.

Todėl apsivalymas, kuris vyksta dabar VSD, be jokios abejonės, turėtų kelti „meškai“ įsiūtį. Nes: Dalia Grybauskaitė nėra KGB agentas „Orieško“ arba KGB rezervo karininkas. Taigi „išvalymas“ VSD – visai galimas dalykas. O tas Rusijai jos energetikos politikoje gali „skaudėt“.

Ir todėl…„Neatvažiavai, Grybauskaite, gražiuoju, tai mes tave prispausime piktuoju – tartis dėl Lietuvos vežėjų eilės“, – matyt, taip pamanė Rusijos premjeras Vladimiras Putinas, duodamas Rusijos muitinei įsakymą nepraleisti Lietuvos vežėjų į Rusiją.

„Tai – Vladimiro Putino įsakymas“, – į „Karšto komentaro“ klausimą, kodėl Rusijos muitininkai nepraleidžia Lietuvos vežėjų ir stato juos atskirą eilę, atsakė redakcijos šaltiniai iš Rusijos muitinės.

„Taip nuspręsta paminėti Baltijos kelią. Prieš dvidešimt metų Lietuva organizavo Baltijos kelią ir išėjo iš Tarybų Sąjungos. Tai per dvidešimties metų Baltijos kelio jubiliejų Putinas nusprendė lietuviams padaryti „Maskvos kelią“ – nori parodyti, kad į Vakarus eilių važiuoti nėra – važiuokit į Vakarus; o, štai, norint įvažiuoti į Rusiją, reikia laukti po kelias savaites. Pas mus muitinėje šitos Lietuvos vežėjų eilės vadinamos „Maskvos keliu“, – „Karštam komentarui“ sakė šaltiniai iš Rusijos muitinės.

Manoma, kad šitas „Maskvos kelias“ (spaudimas Lietuvai) – tai tik preliudija į būsimus rudeninius įvykius. Nes, kaip buvo pasakyta dar praėjusį pavasarį, „po penkių mėnesių čia visus nušluos“.

O rugsėjis – kaip tik penktas mėnuo. Ir tada… Keisis Vyriausybė ir keisis užsienio politika? Kas ir ką tuomet "iššluos"?

„Kai Lietuva atsiskyrė nuo Rusijos, Rusija per 20 metų iš bado nenumirė. O dabartinės Lietuvos vežėjų eilės pas mus pasienyje rodo, kad nuo Rusijos prieš 20 metų pabėgę, dabar, norėdami į ją patekti, stovite ilgiausias eiles. Su Baltijos kelio 20-mečiu! Ir – sveiki atvykę į „Maskvos kelią!, – štai tokiu „pasveikinimu“ visą vežėjų eilių politinę esmę išdėstė „Karšto komentaro“ šaltiniai iš Rusijos muitinės.

Taigi, kas dabar, gelbėdamas Lietuvos vežėjus, į Rusiją "Putino saulės" parvežti važiuos?

2009-08-11

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!