- Reklama -

Teismo atsisakymas svarstyti kreipimąsi skubos tvarka palieka galioti švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio įsakymą, kuriuo iki egzaminų likus vos keliems mėnesiams buvo pakeista galiojanti sistema. KK nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) atidėjo sprendimo dėl lietuvių kalbos egzamino palengvinimo tautinių mažumų moksleiviams atitikimo Švietimo įstatymo nuostatoms priėmimą iki birželio, kai jau bus pasibaigusi šiųmetinė brandos egzaminų sesija.

„Teismo atsisakymas svarstyti kreipimąsi skubos tvarka palieka galioti švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio įsakymą, kuriuo iki egzaminų likus vos keliems mėnesiams buvo pakeista galiojanti sistema. Įsakyme numatyta, kad tautinių mažumų mokyklų moksleivių egzamine, palyginti su nesupaprastintu brandos egzaminu, būtų reikalaujama parašyti mažiau žodžių, be to, sutrumpinamas privalomų autorių sąrašas“, – teigia Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Audronius Ažubalis, Valentinas Stundys ir Stasys Šedbaras.

Pasak parlamentarų, šis sprendimas kelia sumaištį teisinėje sistemoje bei legalizuoja Lietuvos įstatymuose nustatytų normų pažeidimus. Seimo nariai argumentuoja:

„LVAT, atsisakydamas svarstyti kreipimąsi skubos tvarka ir nukeldamas sprendimo priėmimą po valstybinių brandos egzaminų, įgalina teisės akto, galimai prieštaraujančio galiojantiems Lietuvos Respublikos įstatymams, galiojimą ir praktinį veikimą su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis;

Sudaromos prielaidos moksleivių lygiateisiškumo ir teisėtų lūkesčių, susijusių su egzaminų laikymo tvarkos pakeitimais prieš pat sesiją, principų pažeidimams;

Neišsklaidomos abejonės, kad priimti sprendimai dėl egzamino palengvinimo yra politizuoti;

Iki brandos egzaminų sesijos taip ir nesužinosime, ar toks švietimo ir mokslo ministro įsakymas nereiškia dviejų paralelinių švietimo sistemų, kur būtų diskriminuojami lietuvių kilmės vaikai, įtvirtinimo, ar švietimo ir mokslo ministro įsakymas neužkirs kelio kurti tokį tautinių mažumų politikos modelį, kuris skatintų visuomenės integraciją, o ne tautinę ir kultūrinę segregaciją“.

TS-LKD frakcijos narius tokia teismo nutartis stebina ir dėl to, kad pats LVAT, matyt, įvertinęs skundžiamo teisės akto teisėtumo patikros svarbą artėjantiems egzaminams, siūlė pareiškėjams kreiptis į jį prašydamas nagrinėti bylą skubos tvarka, o jį gavęs – prašymą atmetė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!