- Reklama -

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas. KK nuotr.

Šiandien Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) paskelbė nutartį kasacinėje byloje, kurioje nuteistasis, buvęs policijos pareigūnas Vytenis Šlenys prašė panaikinti jam skirtą bausmę ir baudžiamąją bylą nutraukti, o prokuroras – pakeisti nuteistiesiems paskirtas bausmes. LAT abiejų pareiškėjų skundus atmetė.

Kelio neteisėtoms narkotinėms medžiagoms įgyti bei laikyti neužkirtę ir prostitučių seksualinėmis paslaugomis policijos komisariato patalpose naudojęsi pareigūnai Liudvikas Vasiliauskas ir Vytenis Šlenys apylinkės ir apygardos teismų sprendimais nubausti teisės dirbti valstybės tarnyboje atėmimu dviem metams ir šešiems mėnesiams.

Prokuroras skunde prašė pakeisti nuteistiesiems skirtas bausmes piniginėmis baudomis. Pasak jo, pasikeitus Baudžiamajam kodeksui (BK), atėmimas teisės dirbti valstybės tarnyboje kaip bausmė nebegali būti skiriama, nes bausmių vykdymo kodekse nėra numatyta šios bausmės vykdymo tvarkos ir nuteistieji už padarytas nusikalstamas veikas iš esmės liko nenubausti. Prokuroro nuomone, tai prieštarauja teisingo nubaudimo principui. LAT šio skundo netenkino argumentuodamas tuo, kad šis prašymas neatitinka įstatymo nuostatų ir bylos duomenų.

LAT pažymėjo, kad BK pasikeitimas netrukdo vykdyti anksčiau jame numatytos bausmės ir užbaigti jos vykdymo pagal anksčiau galiojusią Bausmių vykdymo kodekse numatytą tvarką. Apylinkės ir apygardos teismų sprendimais nuteistiesiems paskirtos bausmės turi būti vykdomos pagal seną tvarką iki tol, kol bus įvykdytos.

Taip pat LAT pažymėjo, kad pagal bylos duomenis nuteistiesiems skirtos bausmės – draudimas pustrečių metų dirbti valstybės tarnyboje – jau yra vykdomos, o prokuroras jokių tam prieštaraujančių duomenų nepateikė.

LAT skundą pateikęs nuteistasis V. Šlenys teigė, kad jokio nusikaltimo nepadarė, tarnybine padėtimi nepiktnaudžiavo, nes prostitučių seksualinėmis paslaugomis nesinaudojo, o visi kiti jo veiksmai buvo būtini operatyviniam darbui.

LAT su tokia nuteistojo nuomone nesutiko ir nutartyje pažymėjo, kad kiekvienas policijos pareigūnas, gavęs pranešimą apie daromą nusikalstamą veiką arba pats būdamas įvykio liudininku, privalo imtis neatidėliotinų priemonių keliui daromam nusikaltimui užkirsti. Teismas konstatavo, kad nuteistasis V. Šlenys nesiėmė jokių priemonių keliiui policijos komisariato patalpose jam žinomai vykstančiam neteisėtam disponavimui narkotinėmis medžiagomis užkirsti, leisdamas jas vartoti pasikviestai į komisariatą moteriai ir naudodamasis jos seksualinėmis paslaugomis.

Šis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

LAT inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!