- Reklama -

Arvydas Akstinavičius. KK nuotr.

Lietuvos gyventojai, būsimi pensininkai, buvusios ir esamos valdžios priimtu sprendimu privalo apsispręsti kokiu būdu kaups savo būsimas pensijas. Laukia labai atsakingas pasirinkimas, nes būsima pensija absoliučiai daugumai žmonių galimai bus vienintelis realus šansas išgyventi senatvėje. Sukaupti, sutaupyti senatvei iš dabar gaunamų atlyginimų gali tik labai maža visuomenės dalis. To negali padaryti nei mokytojai, nei didžioji dauguma medikų, nei kiti biudžetinės sferos darbuotojai, nei samdomieji, dirbantys privačiose įmonėse, todėl būsimos pensijos dydis tampa labai svarbus. Laisvosios rinkos, o tiksliau laukinio kapitalizmo šaukliai, bankų ir esamų pensijų fondų atstovai, perkama žiniasklaida išvystė rėksmingą reklamos kampaniją primygtinai agituodami pasirinkti antros pakopos pensijos kaupimo metodą, kaip tikrą galimybę didesnei pensijai gauti.

Siekiant, kad Lietuvos žmonės labai atsakingai pasirinktų, Lietuvos socialdemokratų sąjunga pareiškia:

Valstybinės socialinio draudimo sistemos veikia visose išsivysčiusiose šalyse, nes niekas geriau nieko nesugalvojo. „Sodra“, nežiūrint visų pastangų ją sugriauti, ir tolimesnėje ateityje išliks pagrindiniu socialinės paramos ir tuo pačiu pensijų garantu. Nei viena valdžia neišdrįs šios sistemos sugriauti, nes priešingu atveju tokia valdžia nedelsiant būtų nušluota.

Dalyvavimas antros pakopos privačiuose pensijų fonduose pagal dabar patvirtintą pensijų apskaičiavimo metodiką ženkliai mažina būsimos pensijos dydį.

Vertinant pasaulinės finansų sistemos raidą, galima daryti išvadą, kad investicinę grąžą gali duoti tik trumpalaikis investavimas ir tik tada, jeigu pavyksta „pagauti“ pakilimo viršūnę. Ilgalaikis gi investavimas, priešingai negu teigia privačių pensijų fondų atstovai, papildomai įvertinant infliaciją arba, kitaip tariant, pinigų nuvertėjimą, dažniausiai neatneša investicinio prieaugio. Bankų daromi „oro“ pinigai tų pačių bankų sukeltose krizėse sėkmingai „sudeginami“, todėl pensijų fondų išmokos tikriausiai nepadengs „Sodros“ pensijos dalies praradimo. Numatomus piniginių lėšų pervedimus į antros pakopos pensijų fondus, naudojant brangiai paskolintas ir šiuo metu taip reikalingas biudžeto ir „Sodros“ lėšas bei finansuojant tuos pačius bankus, galima traktuoti kaip ekonominę kvailystę ar net dar blogiau.

Gyventojai, kurie tiki pensijų fondų ateitimi gali naudotis trečios pakopos fondais, savanoriškai pervesdami savo pinigines lėšas ir gaudami numatytas mokestines lengvatas.

Socialdemokratų sąjunga nerekomenduoja dalyvauti antros pakopos privačiuose pensijų fonduose ir tikisi, kad Lietuvos žmonės įvertins visas tokio dalyvavimo rizikas ir priims teisingus sprendimus.

LSDS įsitikinimu, turi būti apginta „Sodra“, o jeigu valdžiai atrodo, kad pensijų sistemoje būtinas kaupimas taip vadinamų pensijų fondų būdu ir, jei finansuojama iš biudžeto, tai antrą pakopą turėtų sudaryti valstybiniai pensijų fondai.

Lietuvos socialdemokratų sąjungos pirmininkas Arvydas Akstinavičius

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!