- Reklama -
Seimo narys M.Majauskas. KK nuotr.
Seimo narys M.Majauskas. KK nuotr.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mykolas Majauskas pateikė LR Teritorijų planavimo įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūloma sugriežtinti teritorijų planavimo dokumentų viešinimo procedūras.
Projekte siūloma nustatyti, jog supaprastinta teritorijų planavimo dokumentų viešinimo tvarka nebūtų taikoma į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktų objektų ir vietovių teritorijų planavimui. Įpareigojimas institucijoms viešinti ir pristatyti planavimo dokumentus bendra tvarka suteiktų visuomenei galimybę tinkamai susipažinti su teritorijų planavimo procesais reikšminguose Lietuvos objektuose ir vietovėse.
„Mūsų pareiga yra užtikrinti valstybės teritorijoje esančio kultūros ir gamtos paveldo išsaugojimą ir perdavimą ateities kartoms. Todėl statybas UNESCO Pasaulio paveldo teritorijose turime planuoti itin atsakingai, tardamiesi su bendruomene ir girdėdami jos balsą. Iki šiol galiojanti tvarka bendruomenei nesuteikia galimybių tinkamai susipažinti su teritorijų planavimo procesais bei neleidžia jai tapti svarbia teritorijų planavimo procesų dalimi. Todėl Teritorijų planavimo įstatymo pakeitimu siūlome nustatyti, kad supaprastintos viešinimo procedūros nebūtų taikomos į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktų objektų ir vietovių teritorijų planavimui. Toks pakeitimas suteiks bendruomenei daugiau laiko susipažinti su planuojama veikla Lietuvai reikšmingose teritorijose, taip pat bendruomenė galės aktyviau įsijungti į teritorijų planavimo dokumentų rengimo procesą ir teikti pasiūlymus, o valstybinės institucijos privalės organizuoti diskusiją su bendruomene bei užtikrinti parengtų teritorijų planavimo dokumento sprendinių viešą ekspoziciją“, – teigė M. Majauskas.
Įstatymo pakeitimas paskatins bendruomenes aktyviau įsitraukti į teritorijų planavimo procesus ir padės užtikrinti kultūros ir istorijos paveldo apsaugą Lietuvoje.
Šiuo metu į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtraukti Lietuvos objektai: Vilniaus istorinis centras, Kuršių nerija, Kernavės archeologinė vietovė ir Struvės geodezinis lankas. Projektą kartu su M. Majausku teikia13 Seimo narių iš Tėvynės sąjungos, Valstiečių-žaliųjų, Liberalų sąjūdžio ir Socialdemokratų frakcijų.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!