- Reklama -
Seimo narys Mečislovas Zasčiurinskas (KK nuotr.)

Seimo narys M. Zasčiurinskas pateikė Seimui pasiūlymą dėl Lietuvos Respublikos savanoriškos veiklos įstatymo projekto. Savo pasiūlyme Seimo narys teigia, kad būtina teisiškai apibrėžti savanorių teises, nes svarbiausia — apsaugoti juos socialiai. Savanoriškas darbas, anot parlamentaro, turi patekti į teisinių santykių sritį.

„Savanorystės idėja yra gera ir skatintina, tai veikla, kuri naudinga visai visuomenei. Savanoriškas darbas sudaro galimybę žmonėms aktyviai prisidėti prie visuomenės gerovės kūrimo ir skatina savanorių asmeninę saviraišką bei tobulėjimą. Dažniausiai savanoriais dirba jauni žmonės, kuriais turime ypatingai rūpintis. Tačiau dabar savanoriai yra pažeidžiamesnė savanorystės teisinių santykių šalis. Jei asmuo, dalyvaudamas tokioje veikloje susižeis ar net liks neįgalus — kas juo pasirūpins gal net visą likusį gyvenimą, kas už tai atsakys? Dabar įstatymai nenumato jokios savanorišką veiklą atliekančio žmogaus apsaugos“, — teigia M. Zasčiurinskas.

„Valstybei tenka pareiga tinkamai apsaugoti neatlygintinai vykdančių visuomenei naudingą darbą asmenų teises. Tik nustačius privalomą savanorystės teisinių santykių įforminimą raštu pagal Vyriausybės patvirtintą pavyzdinę formą bus užtikrinta kontrolės, taigi ir žmogaus apsaugos, galimybės. Tačiau valdančioji dauguma nemano, kad būtina saugoti neatlygintinai dirbančius asmenis. Jiems, matyt, patogiau nematyti problemos ir gresiančių pasekmių. Manau, kad Vyriausybė turėtų patvirtinti specialią sutartinę formą, kurioje privaloma tvarka būtų aptariami darbo saugos bei kiti socialinės apsaugos klausimai. Šią sutartį užpildytų savanoris ir savanorystės organizacija, tokiu būdu neatlygintinai dirbantis asmuo būtų socialiai apsaugotas“, — neabejoja Seimo narys.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!