- Reklama -

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys.

Šiandien Seime buvo svarstomi tam tikri Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimai, atsižvelgiant į pernai metų pabaigoje išsakytą Konstitucinio Teismo (KT) kritiką. Pasak Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Valentino Stundžio, pakeitimai įgyvendina visą KT nutarimą. „Neeilinėje Seimo sesijoje žiemą buvo padarytos tik neatidėliotinos įstatymo pataisos, o šiame projekte siekiame patikslinti nuostatas, kurias KT pripažino neatitinkančiomis Konstitucijos“, – sakė parlamentaras.

Įstatymo pataisomis iš esmės tikslinama aukštųjų mokyklų valdymo samprata. Siūlomas dvinaris valdymo modelis, kai abi savivaldos institucijos: taryba ir senatas formuojamos akademinės bendruomenės valia ir akademinė bendruomenė vaidina svarbiausią vaidmenį. Skirtumas nuo buvusios nuostatos tas, kad formuojant aukštosios mokyklos valdymą nebelieka švietimo ir mokslo ministro tiesioginės įtakos.

Be to, aukštųjų mokyklų priežiūros funkcijas siūloma perduoti Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM). Tai nebus naujiena, nes ministerija ir dabar vykdo aukštųjų mokyklų stebėseną. Ji vertina studijų programas, akredituoja aukštąsias mokyklas. Taigi steigti dar vieną instituciją nėra prasmės, juo labiau, kad to nepageidauja ir pačios aukštosios mokyklos.

Tikslinamas nevalstybinių aukštųjų mokyklų finansavimas, pakartojant KT nuostatą, kad šiose mokyklose specialistai rengiami tokiu atveju, jei jų negali parengti valstybinės aukštosios mokyklos.

V. Stundys nurodo dar vieną įstatymo naujovę: „Suprasdami, kad aukštojo mokslo sistemos esmė ir centras – studentas, siūlome naujovę – išplėsti paramos studentui formas. Prie skatinamųjų, socialinių stipendijų, siūlome įteisinti ir studijų stipendijas, kurios būtų norminės studijų kainos dydžio ir būtų Vyriausybės nustatyta tvarka skiriamos geriausiems studentams. Tokios stipendijos pasiektų studentus, besimokančius tiek valstybinėje, tiek nevalstybinėje aukštojoje mokykloje.“

Pasak TS-LKD frakcijos nario V. Stundžio, didelė dalis Seimo narių pataisoms pritarė po pateikimo, kas suteikia vilčių, kad procesas vyks greitai ir sklandžiai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!