- Reklama -
Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su NATO Parlamentinės Asamblėjos NATO partnerysčių pakomitečio delegacija, vadovaujama įtakingo Vokietijos politiko Karlo Lamerso. Nuotr. iš lrp.lt
Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su NATO Parlamentinės Asamblėjos NATO partnerysčių pakomitečio delegacija, vadovaujama įtakingo Vokietijos politiko Karlo Lamerso. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su NATO Parlamentinės Asamblėjos NATO partnerysčių pakomitečio delegacija, vadovaujama įtakingo Vokietijos politiko Karlo Lamerso.

Susitikime aptarta geopolitinė situacija, regiono saugumo iššūkiai, NATO gynybos stiprinimas ir Aljanso santykiai su valstybėmis partnerėmis – Suomija, Švedija, Ukraina ir Gruzija.

Šalies vadovės teigimu, NATO sėkmingai įgyvendina Varšuvos viršūnių susitikime sutartas  atgrasymo priemones – Baltijos valstybėse ir Lenkijoje sparčiai  dislokuojami priešakinių pajėgų koviniai batalionai. Toks batalionas, vadovaujamas Vokietijos, jau yra atvykęs į Lietuvą. Tačiau, pasak Prezidentės, būtina toliau stiprinti Aljanso gynybą.

Lietuvos vadovė pabrėžė, jog stiprus, vieningas ir greitai reaguoti pasirengęs NATO yra  bendras interesas. Todėl būtina spartinti Aljanso sprendimų priėmimą, daugiau galios suteikiant NATO karinių pajėgų vadui Europoje. Nuolatos atnaujinti gynybos planus Baltijos valstybėms. Rasti sprendimus, kurie užkirstų kelią galimai karinei regiono izoliacijai. Formuoti regioninę oro gynybą.

Prezidentės teigimu, Rusijos grėsmei neslopstant ir tebesitęsiant geopolitinei įtampai, Europos pareiga – daugiau investuoti į savo saugumą ir nuosekliai didinti gynybos finansavimą, kad kuo greičiau būtų pasiektas NATO sutartas įsipareigojimas – 2 % nuo valstybės BVP.

Pasak šalies vadovės, labai svarbu, kad stiprindama savo saugumą Europos Sąjunga ne dubliuotų, o kur reikia papildytų NATO. Ypač tokiose srityse  kaip kova su hibridinėmis grėsmėmis, kibernetinėmis atakomis bei propaganda.

Susitikime kalbėta ir apie NATO bendradarbiavimą su valstybėmis partnerėmis. Prezidentė pabrėžė, jog neutralios valstybės Suomija ir Švedija yra neatsiejama regiono gynybos dalis, todėl būtina rengti kuo daugiau bendrų pratybų, gerinti karinių dalinių tarpusavio sąveiką ir keistis informacija.

Valstybės vadovė taip pat pabrėžė, jog atvira NATO narystės perspektyva Gruzijai ir Ukrainai yra reikšmingas veiksnys siekiant stabilumo visame Rytų Europos regione. Būtina stiprinti Aljanso bendradarbiavimą su šiomis valstybėmis, gerinti jų karinių pajėgų sąveikavimą su NATO pajėgomis, padėti su Rusijos agresija kovojančiai Ukrainai reformuoti savo kariuomenę. Pasak Prezidentės, NATO labai vertina Gruzijos indėlį į bendras Aljanso operacijas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!