- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kartu su Latvijos Prezidentu Andriu Bėrziniu, Estijos Prezidentu Toomu Hendriku Ilvesu ir NATO Generaliniu Sekretoriumi Andersu Foghu Rasmussenu Adažių poligone Latvijoje stebi pirmą kartą regione surengtas kolektyvinės NATO gynybos ir greitojo reagavimo pratybas „Steadfast Jazz 2013". Tai didžiausios NATO pratybos nuo 2006 m. R.Dačkaus nuotr.
R.Dačkaus nuotr.
R.Dačkaus nuotr.
R.Dačkaus nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė kartu su Latvijos Prezidentu Andriu Bėrziniu, Estijos Prezidentu Toomu Hendriku Ilvesu ir NATO Generaliniu Sekretoriumi Andersu Foghu Rasmussenu Adažių poligone Latvijoje stebi pirmą kartą regione surengtas kolektyvinės NATO gynybos ir greitojo reagavimo pratybas „Steadfast Jazz 2013″. Tai didžiausios NATO pratybos nuo 2006 m.

Plataus masto kompleksinių pratybų tikslas ne tik užtikrinti gerą NATO greitojo reagavimo pajėgų parengtį, bet ir pademonstruoti Aljanso saugumo garantijas Lietuvai, Latvijai, Estijai ir Lenkijai. Jų metu yra įgyvendinami NATO kolektyvinės gynybos scenarijai Baltijos šalims.

„Šios pratybos rodo ne tik mūsų pasiryžimą kovoti už savo Tėvynę, bet ir tvirtą NATO įsipareigojimą ginti Lietuvą nuo bet kokių išorės grėsmių. Pavojui iškilus mes būsime ne vieni – ginsimės patys ir mus gins NATO sąjungininkai”, – sakė Prezidentė.

Adažių poligone Prezidentė kartu su Latvijos, Estijos ir NATO vadovais stebi centrinės jungtinės NATO vadavietės pratybas, kurių metu buvo valdomi ir koordinuojami greito reagavimo veiksmai visose Baltijos šalyse ir Lenkijoje.

Respublikos Prezidentės teigimu, Lietuvai ypač svarbu, jog Baltijos šalyse būtų rengiamos reguliarios lauko pratybos, per kurias būtų realiai įgyvendinami NATO gynybos planai ir stiprinami lietuvių karių gebėjimai derinti savo veiksmus ir vykdyti bendras operacijas su sąjungininkais. Nuolatinės lauko pratybos padidins Aljanso matomumą Baltijos šalyse ir sustiprins regiono saugumą.

NATO sėkmingai didina savo veiklą Baltijos šalyse. Vilniuje veikia NATO energetinio saugumo, o Estijoje – kibernetinio saugumo kompetencijos centrai. Nuo 2004 metų NATO oro policijos misijos sudėtyje Lietuvos ir Baltijos šalių oro erdvę nuolatos saugo sąjungininkų naikintuvai.

„Steadfast Jazz 2013″ pratybose dalyvauja 300 Lietuvos karių, dislokuotų Latvijos, Lenkijoje, Norvegijoje ir mūsų šalyje. Įvertinus aukštą Lietuvos specialiųjų pajėgų pasirengimą, Pabradės poligone įsteigtas specialiųjų operacijų štabas.

Didžiausios pratybos regione prasidėjo lapkričio 2 d. ir tęsis 7 dienas. Iš viso „Steadfast Jazz 2013″ sutraukė daugiau negu 6 tūkstančius karių iš 20 NATO šalių ir aljanso partnerių – Suomijos, Švedijos bei Ukrainos. Pratybas stebi Makedonijos atstovai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!