- Reklama -

Ekonomikos mokslų daktaras,
Pilietinės demokratijos partijos pirmininkas Algimantas Matulevičius

Jei taip būtų atsitikę keletą metų po atkurtos nepriklausomybės, kiltų didžiulis triukšmas ir šalis vien tuo gyventų. O dvidešimtaisiais nepriklausomos valstybės metais viešumoje paskelbti įtarimai dėl Seimo pirmininko A. Valinsko galimų ryšių su kriminalinio pasaulio nusikaltėliais atrodo eiliniu įvykiu. Ir ne tik eiliniu, bet tokiu, į kurį neskubama reaguoti norint tikrai išsiaiškinti tiesą. Juk kalbama ne apie A. Valinsko asmeninius reikalus. Juokinga, o gal graudu, bet realybė yra ta, kad dabartiniu metu A.Valinskas yra antras žmogus pagal rangą mūsų valstybėje, kuriam (bent teoriškai) prieinamos valstybės paslaptys. Jis turi pakankamai didelę įtaką teisėsaugos struktūroms ir specialiosioms tarnyboms. O paviešinti faktai teigia, kad Tautos prisikėlimo partija buvo kriminalinio pasaulio bosų projektas. Apie tai rašo ne tik žurnalistai, apie tai kalba Seimo operatyvinės veiklos komisijos pirmininkas A. Sacharukas, praeityje dirbęs teisėsaugoje. Galima manyti, kad jis tikrai supranta pasekmes, jeigu kalba netiesą.

Nelabai stebina ir premjero A. Kubiliaus retorika, kuri niekuo nesiskiria nuo kažkada į panašius klausimus atsakinėjusių buvusių pirmtakų: kol niekas neįrodė – tai tik kalbos. O kažkada būtent už tokius dalykus A. Kubilius kritikuodavo savo oponentus ir kaltino sovietinį mentalitetą. Tačiau jau beveik dvidešimt metų mes tvarkomės patys, todėl ir kalti esame tik mes patys. Visi kalba teisingai, kol neateina į valdžią. Kai tik ją gauna, pradeda išsisukinėti. O jeigu nusiimtų rožinius akinius, nesidrovėtų pasižiūrėti į mėšlą, kuriame iki kelių įklimpo mūsų valdžia ir teisingumas ir atvirai prisipažinti, kad labai smirda ir reikia pirmiausia apsikuopti valdžioje.

Šis atvejis ne atsitiktinis ir ne pirmas, tai Lietuvos politiniame gyvenime tampa taisykle. Prisiminkime, kaip V. Uspaskich su A. Paulausko Naująja Sąjunga atėjo į Seimą. Kaip jis ( be išsilavinimo) gavo Ekonomikos komiteto pirmininko postą. Kaip tvarkė įstrigusius savo kompanijos „Jangilos“ 270 milijonų litų nelegalių lėšų, kurios turėjo būti konfiskuotos į valstybės biudžetą, reikalus. Ir sutvarkė. Negana to, net įkūrė Darbo partiją, kuri buvo valdžioje net kelis metus. O pats V. Uspaskich, tapęs Ūkio ministru, su VSD palaiminimu per kelias dienas gavo leidimą prieiti prie bet kokios slaptos valstybės ir mūsų partnerių NATO ir ES informacijos. Manau, kad dauguma Lietuvoje prisimena V. Uspaskich gėdingą bėgimą į Rusiją išaiškėjus, kad partija ir ėjimas į valdžią finansuotas nelegaliais 25 milijonais litų, gautais iš užsienio. A. Paulauskas tada nuverstas iš Seimo pirmininko posto nedviprasmiškai pasisakė apie jo ryšius su Rusijos specialiosiomis tarnybomis (tai buvo rodyta per TV). Ir dabar A.Paulauskas mįslingai tariasi žinąs apie A. Valinsko ryšius su kriminalinio pasaulio „autoritetais“.

Įdomu ir simptomatiška. Ir vienu, ir kitu atveju buvo sukurtos partijos su neaiškiu finansavimu ir gavusios labai stiprų (o, reiškia, ir brangų) palaikymą žiniasklaidoje. Ir su šiomis neaiškiomis formuotėmis ir dar neaiškesniais jų lyderiais mūsų didžiosios tradicinės partijos sudarinėja sąjungas: su V. Uspaskich – A. Brazausko socdemai, o su A. Valinsku – moralios politikos deklaruotojai, A. Kubiliaus konservatoriai. Ir viskas tik vardan galios, vardan to svaigaus žodžio – VALDŽIA. Tautos išmintis moko: neik su velniu obuoliauti, bet jei labai norisi…?

Vadovaujant Seimo NSGK žinomam parlamentiniam tyrimui, išryškėjo pavojinga antikonstitucinė valstybės užvaldymo sistema, praminta „valstybininkų“ klanu. Joje labai svarbų vaidmenį vaidina didelius (dažnai nešvarios ir neaiškios kilmės) pinigus naudojanti žiniasklaida. O taip pat specialiųjų tarnybų (per jų vadovus) pajungimas atskirų verslo struktūrų aptarnavimui. Ne šiaip sau kilo didžiulis skandalas, principingai pareikalavus atsiskaityti už VSD veiklą. Kokios didžiulės jėgos buvo pajungtos savigynai. Taigi, negalima teigti, kad VSD generalinio direktoriaus pavaduotojų D. Jurgelevičiaus ir D. Dabašinsko atleidimas patiems prašant ir dar suteikiant URM sistemoje aukštus postus yra valstybės apsivalymas. Kol žmogus, nuoširdžiai dirbęs Lietuvai, kaip V. Pociūnas, ir už tai žuvęs, yra apšmeižtas. O sąžiningi ir principingi VSD karininkai V. Damulis ir K. Braziulis išvyti iš VSD ir taip pat apšmeižti, ir negrąžinti į pareigas. Nors Prezidentės ryžtas tikrai sveikintinas bei vilties teikia Užsienio reikalų ministro V. Ušacko sprendimas negrąžinti D. Jurgelevičiaus į diplomatinę tarnybą, bet tai tik nedideli žingsneliai.

Todėl tikėtis iš valstybinių institucijų greitos reakcijos A. Valinsko atveju dar sunku. Ankščiau padarytos klaidos, kada nebuvo operatyviai įvertintas ir pasmerktas nelegalus V. Uspaskich partijos finansavimas ir tam nebuvo užkirstas kelias, kad tai nepasikartotų ateityje. Teisėsaugos ir specialiųjų tarnybų veiklos trūkumai ir jų vadovų neskaidrūs ryšiai trukdo valstybei išvengti panašių situacijų. Negi Generalinė prokuratūra, kurios vadovo sesuo įklimpusi į milijoninę nelegalių atlyginimų mokėjimo istoriją ir prokurorų išteisinta, imsis tirti A.Valinsko ryšių su kriminalu. O kam jiems to reikia? Dar kas nors vėl privers tirti UAB „Samanėlė“ nusikaltimą. Normalioje valstybėje niekas neturėtų nieko raginti. Minėtos institucijos greitai patikrintų faktus ir pasielgtų sekančiai: arba iškeltų bylą p. A. Valinskui, arba p. A. Sacharukui su „Lietuvos rytu“ už neteisingai paskelbtą informaciją.

O valdančioji dauguma, kur pirmuoju smuiku groja konservatoriai, tikrai turėtų prisiminti savo pažadus rinkėjams apie moralią politiką.

Reabilituotis piliečių akyse valdantieji galėtų tik tuo atveju, jeigu Tėvynės sąjunga – krikščionių demokratų Frakcija Seime savo iniciatyva sudarytų komisiją (arba tai pavestų NSGK) ir objektyviai ištirtų A. Valinsko galimą tarnystę kriminalui. Jei tai pasitvirtintų, tuomet A. Valinskui jie turėtų inicijuoti apkaltos procesą. O atsiliepiant į Prezidentės raginimą dėl politikų moralinės atsakomybės kuo greitesnį A. Valinsko pašalinimą iš Seimo pirmininko pareigų. Norint, kad tokie žiaurūs V. Uspaskich ir A. Valinsko atvejai, kurie labai kenkia mūsų valstybei, nesikartotų, tradicinės partijos privalo pilnai įgyvendinti parlamentinio tyrimo išvadas.

2009-08-28

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!