- Reklama -

Nuotraukoje iš dešinės į kairę: P.Auštrevičius, M. Katerynčiukas, E.Zeinalovas. Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nuotr.

Rusija karui su Ukraina rengėsi dar prieš tragiškus Maidano įvykius Kijeve, o šiandienos Ukrainos prioritetai – kova su korupcija šalies viduje ir kuo glaudesnis bendradarbiavimas su Europos Sąjunga (ES). Apie tai šiandien kalbėta Seime surengtoje diskusijoje „Karas prieš Ukrainą: tragedijos priežastys, dalyviai ir pasekmės“.

Vienas diskusijos iniciatorių Seimo Pirmininko pavaduotojas, Seimo Europos klubo prezidentas Petras Auštrevičius sako, kad Europa turi duoti tinkamą atsaką Rusijos karui prieš Ukrainą. Liberalo teigimu, birželio 27-ąją planuojamas Asociacijos sutarties dėl laisvosios prekybos tarp Ukrainos ir ES pasirašymas yra tik pradžia.

„Tolesnis žingsnis, kuriam reikia ruoštis – tai susitarimas dėl bevizio režimo tarp Ukrainos ir ES. Be to, reikėtų paspartinti susitarimų įgyvendinimą – greičiau juos ratifikuoti, kad jie pradėtų veikti realiai. Ukrainos vidaus prioritetai lieka valstybės sienos su Rusija kontrolės užtikrinimas ir kova su korupcija. Ruošiantis giluminėms reformoms, bus būtina ir skirtingų Ukrainos politinių jėgų konsolidacija“, – sako Seimo Pirmininko pavaduotojas P. Auštrevičius.

Diskusijoje dalyvavęs Ukrainos Aukščiausiosios Rados narys ir Ukrainos Europos partijos vadovas Mykola Katerynčiukas teigė, kad pakanka įrodymų, jog Krymo aneksijai ir kariniams veiksmams Ukrainos rytuose Rusija rengėsi iš anksto – dar iki prasidedant Maidano įvykiams Kijeve.

Ukrainos nevyriausybinių organizacijų asociacijos „Civic Guard“ vadovas Eduardas Zeinalovas teigė, kad per paskutinįjį pusmetį V. Janukovyčius, dar būdamas Ukrainos prezidentu, naikino Ukrainos nacionalinio saugumo ir ginkluotąsias pajėgas. „Ukrainos armijoje konflikto pradžioje buvo ne daugiau kaip 15 proc. kariškių, galinčių su ginklu ar kitaip pasipriešinti Rusijos pajėgoms. Karinė technika Ukrainos kariuomenėje buvo labai blogos būklės. Šiandien situacija gerėja, Ukrainos kariuomenė sparčiai apmokoma, prisijungia didelės grupės savanorių“, – pasakojo E. Zeinalovas.

Jo teigimu, šiomis dienomis kariniai veiksmai dėl teroristų ir diversantų veiksmų tęsiasi, nepaisant Ukrainos Prezidento Petro Porošenko pasiūlyto taikos plano. Skaičiuojama, kad kiekviena karo Ukrainoje diena kainuoja apie 7 milijonus dolerių.„Ukraina laukia baigiamosios Asociacijos sutarties su ES pasirašymo. Ateityje tikimės ir bevizio režimo su ES. Taip pat laukiame naujų parlamento rinkimų, kurie Ukrainoje turėtų įvykti iki 2014 metų pabaigos. Tačiau visuomenė iki šiol laikoma įtampoje – be karinių veiksmų dar vyksta ir informacinis karas“, – sakė Ukrainos Europos partijos vadovas M. Katerynčiukas.

Jo teigimu, aklavietėje atsidūrusios Ukrainos ir Rusijos derybos dėl dujų gali pajudėti iš vietos tik tuo atveju, jeigu Europos Sąjunga turės ir pateiks savo vieningą poziciją.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!