- Reklama -

Konservatoriai sieks įteisinti šeimos sampratą Konstitucijoje. KK nuotr.

Pritardami tradicinei šeimos sampratai, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos keletas narių įregistravo pasiūlymą dėl Konstitucijos 38 straipsnio pakeitimo įstatymo, kuriame siūlo kitokią šeimos sampratos formuluotę, eliminuojančią diskriminacijos vaikų atžvilgiu riziką. Pasak frakcijos seniūno pavaduotojo Pauliaus Saudargo, nauja formuluote, kuri yra tokia: „Šeimos kūrimo pagrindas yra santuoka. Šeimos santykiai taip pat kyla iš tėvų ir vaikų ryšio, giminystės. Valstybė saugo ir globoja santuoką ir šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę. Santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu“, siekiama pabrėžti, kad saugodama šeimą valstybė pirmiausia turi saugoti prigimtinę šeimos struktūrą, o ši kyla iš giminystės arba kraujo ryšių.

Parlamentarai savo pasiūlymą argumentuoja tuo, kad vyro ir moters santuokos pagrindu sukuriama šeima atitinka prigimtinį kiekvieno vaiko poreikį turėti vienas kitam ir savo šeimai įsipareigojusius tėvą ir motiną. Todėl, kaip ir šeima, santuoka yra prigimtinis visuomenės institutas.

Po Konstitucinio Teismo 2011 m. rugsėjo 28 d. nutarimo iškilo pavojus, kad šeima gali būti pripažintos įvairios bendro gyvenimo formos, neatitinkančios prigimtinės šeimos struktūros. Todėl, siekiant apsaugoti vaikų ir visų visuomenės narių teisę į prigimtinius šeimos ryšius bei užtikrinti konstitucinę prigimtinės šeimos apsaugą, buvo nuspręsta papildyti Lietuvos Respublikos Konstituciją nuostatomis, įtvirtinančiomis šeimos prigimtinę struktūrą, kaip Konstitucijos saugomą gėrį.

„Santuoka ir šeima yra atskiri institutai, tačiau santuokos institutas turi lemiamą reikšmę realizuojant visuomenės prigimtinius poreikius, todėl santuoką derėtų įtvirtinti kaip Konstitucijos saugomą vertybę“, – teigia pasiūlymo iniciatorius, parlamentaras P. Saudargas. Pasiūlyme Seimo nariai pažymi, kad be šeimos instituto speciali konstitucinė santuokos instituto apsauga yra įtvirtinta Vokietijos, Airijos, Vengrijos, Lenkijos, Latvijos ir kitų Europos šalių konstitucijose.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!