- Reklama -
Darbo partijos kandidato Viktoro Uspaskich rinkimų štabo vadovė Dangutė Mikutienė

Darbo partijos kandidato Viktoro Uspaskich rinkimų štabo viešas paklausimas prokurorams ir Vyriausiosios rinkimų komisijos nariams

2007-09-06

Darbo partijos kandidato Viktoro Uspaskich rinkimų štabui kyla pagrįsti klausimai prokurorams ir Vyriausiosios rinkimų komisijos nariams:

Ar Jūs vis dar siekiate apklausti Viktorą Uspaskich?

Ar V.Uspaskich atžvilgiu paskelbta paieška tam, kad jis neatvyktų į apklausą, ar todėl, kad jis jau yra kaltas?

Ponai prokurorai, kaip Jums atrodo: ar V.Uspaskich turėjo gintis, kai atvažiavę banditai prisistatė Lietuvos teisėsaugos pareigūnais ir prisidengdami Lietuvos vardu norėjo pagrobti V.Uspaskich ir išvežti iš Maskvos? Jie tai padarė galimai papirkę Maskvos žemesnio rango pareigūnus, net neinformavę apie savo veiksmus Rusijos Generalinės prokuratūros. Ir kur jie norėjo jį vežti? Į Lietuvą? Ar pakeliui suvesti sąskaitas? Ar Jums, ponai prokurorai, neatrodo, kad Lietuvos pareigūnai įvykdė nusikaltimą svetimoje valstybėje? Ir ką tuo metu reikėjo daryti V. Uspaskich?

Po to, kas čia buvo pasakyta, kyla klausimas: ponai prokurorai, kokias galimybes Jūs šiandien turite apklausti V.Uspaskich, jei jis neatvažiuos? Mes Jums galime pasakyti – jokių. O ar ne daugiau turit galimybių apklausti V.Uspaskich, jei jis atvažiuos? Atsakymas taip pat aiškus – daugiau.

Galų gale, po viso to, kas buvo pasakyta, niekas Jūsų netrukdo visa tai, ką Jūs norite padaryti šiandien, padaryti vėliau. Atvažiuos V. Uspaskich ir jei pats neateis į prokuratūrą, Jūs galite 24 valandų bėgyje vėl susirinkti ir patenkinti prokurorų prašymą, t.y. panaikinti V. Uspaskich neliečiamybę. Dar geriau – jau būnant V. Uspaskich Lietuvoje. Išnaudokite progą sužinoti tiesą.

Toliau – jei mūsų valstybė yra teisinė ir demokratinė, joje turi būti taikomas demokratinis standartas, t.y. nekaltumo prezumpcija. O tai reiškia – ne kaltinti, ne persekioti, ne riboti jo laisvę, kol nebus išnaudotos galimybės numatytos tarptautiniuose susitarimuose, Europos Konvencijoje. Ir visą tą laikotarpį, kol įtariamajam neįrodyta kaltė, mes turim elgtis humaniškai. Tai reikalinga tam, kad sužinotume tiesą ir tik tiesą. Tuo labiau – V. Uspaskich įregistruotas kandidatu, o rinkimai – tai demokratinės visuomenės išraiška ir pagrindas, ir čia turi spręsti ne prokurorai, o visuomenė, rinkėjai. Tik jie gali spręsti, kokį sau atstovą išrinkti. O apie V. Uspaskich žmonės žino viską. Koks jis blogas, koks jis geras. Ir demokratinėje valstybėje žmonės renka sau atstovą, ne Prezidentas, ne prokurorai ir net ne VRK. Maža to, VRK pagal savo prerogatyvą turi užtikrinti tokias sąlygas. Ir nematau jokios prasmės ir būtinumo pasielgti kitaip. Kai tyrimas vyksta pusantrų metų, vienas mėnuo nieko neišspręs. Tuo labiau, kad politinė organizacija yra visuomeninė organizacija, kur nėra jokių statybų, gamybos, prekybos, kreditavimo. Politinė partija – tai ne pelno siekianti organizacija ir tyrimas turi vykti labai greitai, bet jis sąmoningai vilkinamas.

Dar vienas klausimas. Gerbiamieji prokurorai, pasakykit tiesiai šviesiai – gal mes ko nors nežinom? Ar V. Uspaskich tiek pavojingas visuomenei, kad jį reikėtų izoliuoti? Gal jis ką nors nužudė ar kėsinosi nužudyti? Ar gal ką nuskriaudė? Kodėl jį būtina izoliuoti ir nuo ko? Nuo rinkėjų ar nuo politikų, kurie bijo jo, kaip stipraus varžovo? Ir po viso to, kam Jūs atstovaujate, ponai prokurorai? Bet mums žinoma, kad V. Uspaskich ne tik nieko nenuskriaudė, V. Uspaskich tūkstančiams žmonių yra padėjęs. Ko gero dėl to jis ir kenčia…

Todėl mes kreipiamės į prokurorus ir VRK narius.

Jeigu V. Uspaskich nėra pavojingas visuomenei ir sako, kad atvažiavęs į Lietuvą iš karto eis į prokuratūrą duoti parodymų, nepaisant to, kad po visų prieš jį pritaikytų antidemokratinių veiksmų turi pilną pagrindą nebetikėti teisėsauga. Tai kodėl Jūs, pone prokurore, kaip priešininkas to? Kodėl nepritaikius Konstitucijoje įtvirtintos normos ir nesuteikus kandidatui neliečiamybės vienam mėnesiui? Ar Jūs nenorite išnaudoti progos apklausti V. Uspaskich ir sužinoti tiesą? Ar sužinoti tiesą neįeina į Jūsų planą? Gal į Jūsų planą įeina tik V. Uspaskich izoliavimas nuo politinės arenos?

Gerbiami VRK nariai, visa tai perskaitę ir išklausę ir būdami deleguoti įvairių partijų, kurių statutuose yra įrašyta: “siekti teisingumo ir demokratinio vystymosi mūsų valstybėje, puoselėti žmogaus teises ir nekaltumo prezumpciją”. Na, nebent yra atstovų, kurie puoselėja diktatūrą. Šiandien savo balsavimu Jūs galite tai patvirtinti ar paneigti, suteikti vienam kandidatui tokias pat lygiavertes sąlygas kaip visiems ar ne. Jūs savo balsavimu galite patvirtinti, kad demokratinėje visuomenėje sprendžia visuomenė, t.y. žmonės, kuriems Konstitucija vieninteliu atveju suteikia galimybę įsikišti į valdžios formavimą, į valstybės valdymą. Tai, gerbiamieji Komisijos nariai, neatimkit tos teisės iš žmonių. Teisės rinkti tą, ką jie nori, bendrauti su tuo, su kuo jie nori bendrauti. Jeigu V. Uspaskich, Jūsų manymu, yra blogas, jis nebus išrinktas. Visose civilizuotose valstybėse, kai įvairios valdžios institucijos nesuranda bendro sprendimo, rengiami referendumai. Klausimas atiduodamas paskutinei instancijai – žmonių valiai. O į rinkimų procesą apskritai nevalia niekam kištis, ne tik apribojant žmonėms laisvę fiziškai bendrauti su kandidatu, nevalia veikti net jų pasąmonę. Demokratinėje visuomenėje toks įsikišimas yra nusikaltimas.

Darbo partijos kandidato Viktoro Uspaskich rinkimų štabo vadovė Dangutė Mikutienė

 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!