- Reklama -
Prezidentūros archyvo nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė išvyko į Niujorke (JAV) vykstančius Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos 66-osios sesijos debatus, kurių tema šiemet – „Tarpininkavimo vaidmuo sprendžiant tarptautinius konfliktus”.

JT Generalinės Asamblėjos debatuose, kuriuose dalyvauja 193 šalių vadovai, Prezidentė pristatys Lietuvos sukauptą tarpininkavimo patirtį ir pateiks pasiūlymus dėl tarptautinių branduolinės saugos standartų tobulinimo. Prezidentė taip pat išsakys argumentus dėl Lietuvos kandidatūros, šaliai rengiantis kandidatuoti į JT Saugumo Tarybos nenuolatines nares 2014-2015 metų kadencijai.

„Šiemet Lietuva sėkmingai pirmininkavo Demokratijų bendrijai, vadovauja Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo organizacijai, kitąmet pirmininkausime JT Generalinei asamblėjai – visa tai rodo, kad Lietuva yra pasirengusi prisiimti globalią atsakomybę ir svariai prisidėti prie saugumo užtikrinimo visame pasaulyje”, – sako Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

JT Saugumo tarybai, kurioje priimami svarbiausi sprendimai tarptautinio saugumo klausimais, priklauso 15 JT narių – 5 šalys yra nuolatinės, o 10 renkamos kas dveji metai. Lietuva nenuolatine nare šioje tarptautinėje institucijoje sieks tapti 2014-2015 m.

Siekiant užsitikrinti pasaulio šalių paramą Lietuvai, Prezidentė dalyvaus dvišaliuose susitikimuose ir neformaliuose pokalbiuose su įvairių pasaulio šalių vadovais.

JT generalinio sekretoriaus Ban Ki-moon inicijuotame aukšto lygio renginyje branduolinės saugos klausimais Prezidentė pristatys Lietuvos pasiūlymus dėl tarptautinių branduolinės saugos standartų stiprinimo, taip pat kels kaimyninėse ES šalyse statomų atominių elektrinių saugumo klausimą. Aukšti branduolinės saugos reikalavimai, pasak Prezidentės, turi būti visuotinai privalomi, o jų laikymasi turi užtikrinti tarptautinės organizacijos, tokios kaip Tarptautinė Atominės Energetikos agentūra (TATENA).

Šalies vadovė drauge su pasaulio lyderiais taip pat dalyvaus JT generalinio sekretoriaus Ban Ki-moon rengiamuose darbo pietuose.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!