- Reklama -
Socialiniuose tinkluose paskelbtas Nicoje sunkvežimį "žmonių keliu" vairavusio asmens dokumentai
Socialiniuose tinkluose paskelbtas Nicoje sunkvežimį “žmonių keliu” vairavusio asmens dokumentas

Po to, kai liepos 14-osios naktį Nicoje Mohamedas Bouhlelas pervažiavo gyvų žmonių „keliu“ du kilometrus, kol jo šūviais nesustabdė prancūzų policijos pajėgos, ir jau suskaičiuotos aukos – 84 žmonės žuvę, dar kelios dešimtys – sunkios būklės, Prancūzijai siunčiamos užuojautos, smerkiamas terorizmas ir kuriami naujų galimų struktūrų planai pasaulinei kovai su terorizmu.
Tuo tarpu socialiniuose tinkluose Lietuvoje verda aistros. Vieni užjaučia Prancūziją, kiti mano, kad tai, kas įvyko Nicoje, – Prancūzijos imigrantų politikos pasekmė ir siūlo „atsikratyti Briuselio dovanėlėmis kuo greičiau“.

„Ar prancūzai nebuvo įspėti?“

„Eilinė istorija iš “Refugees Welcome” serijos“, – taip teroro aktą Nicoje feisbuke įvertino asociacijos „Nacionalinis interesas“ vienas iš steigėjų Vitalijus Balkus.
„Ar nebuvo prancūzai n-kartų įspėti, kad teroras kartu su nelegaliais migrantais ateina į jų šalį? Buvo, nesuprato. Ar po to nesekė patys teroro aktai? Buvo. Kas pasikeitė? Nieko.
Nesu tikras, ar toji pati Prancūzija dar turi šansą. Nebent kitus prezidento rinkimus laimėtų Marine Le Pen“, – mano V.Balkus.
„Mes gi iš viso būtume šioje situacijoje ramūs, jei pasielgtume kaip lenkai ar slovakai ir į Briuselio šantažą dėl nelegalų priverstinio perkėlimo atsakytume pasiuntę eurobiurokratus, kur priklauso. Dabar, deja, ir pas mus jau įvežtas šis užkratas, kuris gali plisti labai greitai.
Faktas, kad jei norime ir toliau būti saugūs, privalome atsikratyti šių Briuselio dovanėlių kuo greičiau. Jei reikia, tai ir tyliai primokėti už tai, kad jie gražiai, kol sienos atviros, iškeliautų į išsvajotąja Vokietiją. Lai ponia Merkel ir srebia košę, kurią užvirė kartu pasikviečiant savo prancūzų kolegą, kuris savo „tolerancija“, jau pavertė šalį skerdykla“, – savo feisbuko paskyroje parašė V.Balkus.
„Neslėpsiu, toks incidentas manęs nenustebino, nes žinau, jog jei nebus kardinalių pokyčių, tai tokie teroro aktai ir toliau bus dažna naujiena. Vyksta karas, todėl jeigu valstybės negina nuo jo savo piliečių – jos tampa nereikalingos. Tikėkimės, Le Pen ateis į valdžią ir inicijuos permainas.
Užuojauta nekaltai žuvusiems ir panieka Prancūzijos valdžiukei, kuri negina savo piliečių“, – feisbuke parašė vienas iš neformalaus piliečių „Visuomeninio komiteto prieš priverstinę imigraciją“ kūrėjų Marius Jonaitis.
G.Landsbergis pasakė, ką darytų Prancūzijos prezidento vietoje
TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis feisbuke paskelbė savo nuomonę, ką darytų Prancūzijos prezidento Francois Hollande vietoje: „Sienų, oro uostų kontrolė, ginklų kontrolė, didesnės laisvės saugumo tarnybos. Ir galų gale kova ir pergalė prieš ISIS. Aš suprantu, kad Prancūzija turi sulaikiusi daugiau asmenų, siejamų su teroristinėmis grupuotėmis negu visa ES, bet akivaizdu, kad krizė yra beprecedentė. Jai išspręsti yra reikalingos beprecedentės priemonės.”
Ginklų kontrolė, anot G.Landsbergio, šiuo atveju reiškia kovą su nelegalia ginklų prekyba ir kontrabandą, nes kaip buvo ir Paryžiaus teroristų atveju, Kalašnikovai nebuvo įsigyti supermarkete, o nelegaliuose ginklų turguose Europos viduje.
„Neabejoju, kad specialiosios tarnybos turi informacijos apie tokių ginklų pardavimo/įsigijimo taškus, todėl sutelktos specialiųjų tarnybų pastangos šioje srityje ir yra vienas iš prioritetų“, – mano TS-LKD pirmininkas.
Iš valdančiųjų pusės – užuojautos
Socialdemokratų partijos pirmininko Algirdo Butkevičiaus paskyroje – užuojauta: „Mano užuojauta žuvusiųjų šeimoms, artimiesiems, visiems Prancūzijos žmonėms, kuriuos palietė skaudus ir nežmoniškas Nacionalinę dieną įvykdytas išpuolis. Bet koks terorizmo aktas yra beprasmė ir smerktina priemonė politiniams tikslams siekti.“
Užuojautą pareiškė ir Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis: „Dar vienas tragiškas įvykis Europoje. Reiškiu didžiulę užuojautą žuvusių artimiesiems ir visai Prancūzijai.“

Vilniaus meras: „Turime duoti vieningą atkirtį terorizmui”

„Reiškiu gilią užuojautą žuvusiųjų per barbarišką teroristinį išpuolį Nicoje artimiesiems, Nicos merui, gyventojams. Šią akimirką esame su Nicos, visos Prancūzijos, visos Europos žmonėmis. Turime duoti vieningą atkirtį terorizmui. Paklauskime savęs, ar tikrai padarėme viską, kad tokie išpuoliai nepasikartotų”, – feisbuke parašė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!