- Reklama -
Naktį Turkijoje kariškiai bandė įvykdyti karinį perversmą. Nuotr. iš socialinių tinklų
Naktį Turkijoje kariškiai bandė įvykdyti karinį perversmą. Nuotr. iš socialinių tinklų

Naktį iš liepos 15 d. į 16 d. Turkijoje bandyta įvykdyti karinį perversmą. Prieš vidurnaktį virš sostinės skraidė sraigtasparniai ir naikintuvai, girdėjosi šūviai, tankai užblokavo kelius į Atatiurko oro uostą, uždaryti du tiltai – Bosforo ir Sultono Mehmeto.
Vidurnaktį BBC paskelbė, kad kariuomenė šturmavo Turkijos nacionalinę televiziją. Perversmininkai paskelbė, kad „valdžia šioje šalyje perimta“.
Turkijos ministras pirmininkas Binali Yildirimas situaciją apibūdino kaip „neteisėtą pasikėsinimą“, kurį surengė dalis kariškių. „Tie, kad prisideda prie šio neteisėto veiksmo, sumokės didžiausią kainą“, – sakė Turkijos premjeras B.Yildirimas.
Šalyje taip pat buvo atjungtas internetas, prieigos prie socialinių tinklų.
Televiziją užgrobę kariškiai paskelbė, kad šalyje įvedama nauja konstitucija, o nereliginė teisinė santvarka ir demokratija yra sugriauta. Persversmininkai pranešė, kad „dabar galios karo įstatymai“.
02 val. 50 min. Reuters paskelbė, kad tankai apšaudo Turkijos parlamento pastatą, šaudoma ir Stambulo Atatiurko oro uoste.
Netrukus į gatves išėjo žmonės.
„Anadolu“ naujienų agentūra pranešė, kad 04 val. 09 min. Prezidentas R.T.Erdoganas nusileido Stambulo oro uoste, kur jį sutiko didžiulė palaikanti minia. R.T.Erdoganas pažadėjo, kad sukilusi kariuomenės grupė brangiai sumokės už šios nakties veiksmus.
06 val. 44 min. policija įsiveržė į Turkijos transliuotojo „CNN-Turk“ pastatą ir sulaikė televiziją perėmusius kareivius. Televizijos kanalas atnaujino darbą. Premjeras Binalis Yildirimas (Binalis Jildirimas) šeštadienį šaukia skubų parlamento posėdį.
Vyriausybė paskelbė, kad perversmas žlugo.
Pasak oficialių pranešimų, Ankaroje per susirėmimus žuvo 42 žmonės.
Prezidentas R.T. Erdoganas pranešė, kad „kariuomenė privalo būti išvalyta“.
Pranešama apie 130 sulaikytų perversmininkų. Pasak pranešimų, perversme dalyvavo apie pusę tūkstančio kariškių.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!