- Reklama -
Ūkio ministrė Birutė Vėsaitė. KK nuotr.

Šiandien pradedami rinkti Seimo narių parašai dėl Interpeliacijos ūkio ministrei Birutei Vėsaitei.

Lietuvos Respublikos Seimo narių

INTERPELIACIJA

Lietuvos Respublikos Ūkio ministrei

Birutei Vėsaitei

2013 m. gegužės d.

Vilnius

Mes, žemiau pasirašę Lietuvos Respublikos Seimo nariai, vykdydami savo konstitucinę pareigą vertinti Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir jos atskirų narių veiklą bei vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos Konstitucijos 61 straipsniu ir Lietuvos Respublikos Seimo statuto 219 straipsnio pirmąja dalimi, teikiame interpeliaciją Lietuvos Respublikos Ūkio ministrei Birutei Vėsaitei ir reikalaujame atsakyti į šiuos klausimus:

1. Ar prieš numatomą kelionę į Kazachstaną buvote gavusi pasiūlymą asmeniškai iš kurio nors „Arvi“ grupės vadovo skristi į Kazachstaną „Arvi“ grupės užsakytu lėktuvu ir ar davėte pavedimą ministerijos darbuotojams organizuoti kelionę būtent šiuo lėktuvu?

2. Ar buvote supažindinta (jeigu taip – tai kada) su tikrąja kelionės „Arvi“ lėktuvu kaina ir su Jūsų mokamos kainos skirtumu?

3. Ar apsispręsdama skristi „Arvi“ lėktuvu, turėjote kokių nors abejonių dėl galimo interesų konflikto?

4. Ar prieš skrydį į Kazachstaną „Arvi“ lėktuvu žinojote, kad Ūkio ministerija derasi su viena „Arvi“ grupei priklausančių įmonių „Marijampolės Arvi“, siekiančia tapti Marijampolės laisvosios ekonominės zonos (LEZ) valdytoja, dėl LEZ valdysiančios bendrovės steigimo sąlygų bei Ūkio ministerijos investicijų į šią zoną?

5. Ar galite patvirtinti, kad Ūkio ministerija bilietus kelionei į Kazachstaną buvo įsigijusi iš anksto ir ar už kelionę „Arvi“ lėktuvu buvo sumokėta prieš skrydį?

6. Ar VšĮ „Versli Lietuva“ vadovo atleidimą iš pareigų derinote su Ministru Pirmininku?

7. Ar dėl VšĮ „Versli Lietuva“ vadovo atleidimo tarėtės su kuriomis nors verslo asociacijomis? Jeigu taip, tai kada ir kokiomis aplinkybėmis?

8. Kokie konkretūs VšĮ „Versli Lietuva“ veiklos rodikliai Jūsų netenkino, ar reikalavote kurių nors rodiklių pagerinimo iš VšĮ „Versli Lietuva“ vadovo ir valdybos?

9. Ar buvote davusi pavedimą Ūkio ministerijos personalo skyriaus vadovei susitarti su VšĮ „Versli Lietuva“ vadovu Pauliumi Lukausku dėl jo atleidimo šalių susitarimu, prieš tai su juo nesusitikusi ir nepateikusi atleidimo motyvų bei neišklausiusi įstaigos valdybos nuomonės dėl VšĮ „Versli Lietuva“ įgyvendinamų projektų, išsikeltų tikslų įgyvendinimo ir vadovybės pasiektų veiklos rezultatų?

10. Jei Jūsų netenkino VšĮ „Versli Lietuva“ vadovo Pauliaus Lukausko darbas, jo papildoma darbinė veikla ar pernelyg didelės pajamos iš papildomos veiklos, tai kodėl siūlėte jam likti įstaigos pavaduotojo pareigose?

11. Ar buvote iš anksto numačiusi Jūsų partijos narės ir asmeninės pažįstamos Violetos Boreikienės kandidatūrą į VšĮ „Versli Lietuva“ direktoriaus ar kurios nors kitos ministerijai pavaldžios viešosios įstaigos vadovo postą? Ar dar iki atleidžiant VšĮ „Versli Lietuva“ vadovą Paulių Lukauską aptarėte tokią galimybę su partijos kolege Violeta Boreikiene ir ar siūlėte jai užimti kurį nors iš minėtų postų?

12. Ar keisdama gerai dirbusių ministerijai pavaldžių viešųjų įstaigų vadovus savo partijai nusipelniusiais asmenimis siekėte, kad šioms agentūroms priskirtų europinių lėšų skirstymas atsidurtų patikimose partijos bičiulių rankose?

13. Ar Jūsų sprendimai atleisti gerai dirbančių įmonių ir agentūrų vadovus bei valdybas neanalizuojant jų veiklos rezultatų reiškia, kad atsisakote tarptautinius standartus atitinkančios gerosios įmonių ir įstaigų valdymo praktikos, strateginio planavimo principų?

14. Kas (verslo kompanijos, asociacijos) Jums pateikė pasiūlymą taip pertvarkyti viešųjų pirkimų sistemą, kad dvigubai padidinus mažos vertės pirkimų ribą, Viešųjų Pirkimų tarnybos nekontroliuojamų pirkimų apimtys nuo 2 mlrd. litų apimties 2012 m. pasiektų 5 mlrd. litų ribą, t.y. apie 30 proc. nuo visos metinės 14 mlrd. litų viešųjų pirkimų sumos? Kodėl taip plečiate viešųjų pirkimų ribas, kurie būtų realizuojami be viešo konkurso, vien tik neskelbiamų derybų būdu, tokių pirkimų nebebūtų galima vadinti „viešaisiais“ ir taip atveriate didelę erdvę korupcijai?

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!