- Reklama -

Prezidentė D.Grybauskaitė ir Vokietijos kanclerė A.Merkel. Prezidentūros nuotr.

Neeiliniame Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje dalyvaujanti Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad susitarti dėl Europos Sąjungos biudžeto 2014 – 2020 metų laikotarpiui yra būtina ir naudinga visų narių ekonomikos augimui bei konkurencingumo skatinimui.

„Susitarimas dėl Europos Sąjungos ilgametės finansinės perspektyvos yra būtinas. Kompromiso anksčiau ar vėliau reikės ieškoti, nes kuo vėliau bus patvirtintas biudžetas, tuo vėliau šalys narės gaus paramą. Europos Sąjungos gaunama parama sudaro apie ketvirtį metinio mūsų šalies biudžeto ir yra labai svarbi Lietuvos ekonomikai”, – prieš ES lyderių derybas teigia Prezidentė.

Prezidentė taip pat padėkojo į Briuselį at vykusiems Lietuvos ūkininkams už palaikymą derybose dėl ES biudžeto.

Pernai lapkritį ES šalims neradus sutarimo dėl daugiamečio biudžeto, derybos buvo atidėtos. Pasak Prezidentės, pagrindinis Lietuvos tikslas yra teisingesnis ES paramos paskirstymas. Taip pat mūsų šalis siekia, kad 2014 – 2020 metų laikotarpiu parama būtų ne mažesnė nei 2007 – 2013 metais.

Šiose derybose Lietuvai svarbios 3 pozicijos – struktūrinių fondų, žemės ūkio, ir Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimas. Prezidentė pabrėžia, kad svarbiausia siekti Lietuvai naudingiausio bendro finansinio paketo.

Pasak valstybės vadovės, skirstant ES biudžetą turi būti įvertintas ekonominės krizės poveikis, šalies pastangos tvarkant finansus ir gebėjimai įsisavinant ES paramą. Baltijos šalys labiausiai nukentėjo nuo ekonominės krizės, tačiau tapo griežtos finansinės drausmės ir atsakingo finansų valdymo pavyzdžiu visai ES.

EVT posėdyje bus svarstomi ir ES prekybos politikos su trečiosiomis šalimis klausimai. ES lyderiai ketina aptarti derybų dėl laisvosios prekybos sutarčių su Moldova, Gruzija, Armėnija eigą. Taip pat bus diskutuojamos galimybės pasirašyti Asociacijos susitarimą dėl laisvosios prekybos sutarties su Ukraina. Galutiniai sprendimai dėl šių sutarčių gali būti priimami Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu.

Bendrijos lyderių susitikimo darbotvarkėje – ir užsienio politikos klausimai. ES valstybių vadovai diskutuos apie padėtį Sirijoje, Malyje bei apžvelgs situaciją praėjus dvejiems metams po Arabų pavasario.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!