- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kreipėsi į Konstitucinį Teismą prašydama įvertinti precedento neturintį Seimo rinkimų atvejį Zarasų - Visagino vienmandatėje rinkimų apygardoje. Prezidentūros nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, vadovaudamasi Konstitucija, Seimo rinkimų įstatymu bei atsižvelgdama į Partijos „Tvarka ir teisingumas” skundą, kreipėsi į Konstitucinį Teismą prašydama įvertinti precedento neturintį Seimo rinkimų atvejį Zarasų – Visagino vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Šalies vadovės teigimu, tik Konstitucinis Teismas gali vertinti ir tirti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimus bei išaiškinti, ar nebuvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas.

Pasak Prezidentės, tai pirmas atvejis šalies istorijoje, kai Seimo rinkimų rezultatai yra pripažinti negaliojančiais jau pirmajame rinkimų ture, todėl Konstitucinio Teismo išvada yra labai svarbi tolesnei demokratinės valstybės raidai.

Pagal Seimo rinkimų įstatymą ir Konstitucinio Teismo išaiškinimus, kreiptis į Konstitucinį Teismą su paklausimu dėl išvados, ar nebuvo pažeistas rinkimų įstatymas per Seimo narių rinkimus, galima tik dėl VRK patvirtintų galutinių Seimo rinkimų rezultatų.

VRK rinkimų rezultatus Zarasų – Visagino rinkimų apygardoje pripažino negaliojančiais. Tai reiškia, kad balsavimas šioje apygardoje yra pasibaigęs ir bus organizuojami pakartotiniai rinkimai. Kitose apygardose, dėl kurių gauti skundai, rinkimai nėra pasibaigę, todėl kreiptis į Konstitucinį Teismą nėra teisinio pagrindo.

Prezidentūros inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!