- Reklama -

Prezidentė pasirašė dekretą dėl J.Neverovičiaus atleidimo iš energetikos ministro pareigų. KK nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo, vadovaudamasi Konstitucija ir atsižvelgdama į Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus rugpjūčio 18 d. teikimą, nuo rugpjūčio 25 d. atleidžia Jaroslavą Neverovičių iš energetikos ministro pareigų.

Laikinai eiti energetikos ministro pareigas iki rugsėjo 7 d. pavesta susisiekimo ministrui Rimantui Sinkevičiui, nuo rugsėjo 8 d. iki bus paskirtas naujas ministras – ūkio ministrui Evaldui Gustui.

Papildyta. LLRA: J.Neverovičiaus kandidatūra gali būti teikiama pakartotinai

Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) išplatino pareiškimą spaudai, kuriame teigia, kad šis klausimas dar nėra galutinai išspręstas ir iki rugpjūčio 25 d. dar gali būti nuspręsta kitaip.

„LLRA yra solidi politinė partija ir yra laikoma viena iš patikimiausių partnerių Lietuvos valdančiojoje koalicijoje, kuri visada laikosi koalicijos įsipareigojimų ir visada balsuoja pagal iš anksto pasiektus koalicijos susitarimus.

2012 m. lapkričio mėnesį pasirašyta koalicijos sutartis numato, kad LLRA turi teisę paskirti energetikos ministrą, energetikos viceministrą, švietimo, žemės ūkio ir susisiekimo viceministrus.

Niekas neturi teisės keisti koalicijos sutarties: nei prezidentas, nei valdančiąją koaliciją sudarančių partijų (netgi didžiausios partijos) lyderiai – tai gali padaryti tik koalicijos politinė taryba. Niekas taip pat neturi teisės vertinti (ypač neobjektyviai) kitų partijų teikiamų kandidatų. Kandidatų vertinimas yra juos teikiančios partijos pagrindinių organų prerogatyva. Šių taisyklių nepaisymas ir

pažeidimas gali būti laikomas Europos politinės kultūros pažeidimu ar netgi jos stoka.

LLRA atstovai Vyriausybėje – ministrai, viceministrai – yra aukštos kompetencijos asmenys, tai ne kartą patvirtino ir specialistai. Tad nebuvo ir nėra jokio pagrindo – nei teisinio, nei kito, kvestionuoti parlamentinės partijos Lietuvos lenkų rinkimų akcijos teisės į pareigas skirti asmenis, kurie pelnė partijos pagrindinių organų pasitikėjimą.

Visuotinai pripažįstama, kad LLRA dirba laikydamasi sąžiningumo principo, jos nariai niekados nepiktnaudžiavo savo padėtimi, nebuvo įsivėlę į jokį korupcinį skandalą. Tenka tuo tarpu apgailestauti, kad korupciniai skandalai yra gana dažnas mūsų šalies politinės scenos reiškinys.

Neatmestina galimybė, kad tam tikra interesų grupė, susijusi su konservatorių partijos atstovais, taip pat galėjo būti suinteresuota LLRA atstovų, nesusijusių jokiais ryšiais su verslu ir turinčių nepriekaištingą reputaciją, pašalinimu ar bandymais neleisti jiems eiti pareigų.

Šiandien sunku vienareikšmiškai teigti, kas buvo pagrindinė išpuolių prieš energetikos viceministrę Renatą Cytacką priežastis: ar minėta politinės kultūros stoka, ar korumpuotų grupuočių interesai.

Neatmestina galimybė, kad po rugpjūčio 25 d. šalies premjeras, pasiekęs susitarimą su LLRA, pakartotinai teiks Jaroslavo Neverovičiaus kandidatūrą į energetikos ministro pareigas“, – teigiama LLRA pranešime spaudai.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!