- Reklama -

Prasidedant didžiausiam Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai renginiui - Vilniaus viršūnių susitikimui, Prezidentė Dalia Grybauskaitė atidarė konferenciją „Rytų partnerystė šiandien: politiniai iššūkiai ir pilietinė visuomenė". Dž.G.Barysaitės nuotr.

Prasidedant didžiausiam Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai renginiui – Vilniaus viršūnių susitikimui, Prezidentė Dalia Grybauskaitė atidarė konferenciją „Rytų partnerystė šiandien: politiniai iššūkiai ir pilietinė visuomenė”. Šia diskusija siekiama paskatinti Rytų partnerystės šalių žmones aktyviau dalyvauti valstybių gyvenime ir patiems kurti savo šalių ateitį.

Konferencijoje dalyvauja Europos Komisijos komisaras plėtrai ir kaimynystės politikai Stefanas Fule, buvęs Europos Parlamento Pirmininkas Patas Coxas, akademikai, nevyriausybinių organizacijų atstovai, įtakingi ekspertai iš Europos Sąjungos ir Rytų partnerystės šalių – Moldovos, Gruzijos, Ukrainos, Azerbaidžano, Armėnijos, Baltarusijos. Iš viso į šią diskusiją atvyko beveik 400 dalyvių, akreditavosi 120 žurnalistų.

„Valstybę kuria piliečiai. Ne valdžios institucijos, o žmonės yra pagrindinis visuomenės gyvavimo variklis. Kiekvienos šalies piliečių aktyvumas ir atsakomybė padeda įtvirtinti demokratiškas vertybes – pagarbą žmogaus teisėms, laisvus rinkimus, įstatymų viršenybę ir pliuralistinę visuomenę. Todėl kviečiu pilietines visuomenes būti aktyvias ir turėti galingą balsą, jeigu valdžios atstovai elgiasi neatsakingai”, – sakė Prezidentė.

Pasak Prezidentės, ES Rytų partnerystės programa ir sukurta tam, kad galėtumėm vieni kitiems padėti kurti stiprias pilietines visuomenes ir įtvirtinti demokratines vertybes. Ši programa atveria plačias galimybes – ne tik prekybos sutartis, bet ir bendradarbiavimą žmonių mobilumo, transporto, sienų valdymo, aplinkosaugos srityse. Sausį jau startuoja programa „Erasmus+”, kuria galės pasinaudoti ir Rytų partnerystės šalių studentai. Tai reiškia, kad ES žengia į naują etapą – konkrečių priemonių įgyvendinimo.

Rytų partnerystės šalys vis dar susiduria su iššūkiais, kurdamos gerai veikiančias pilietines visuomenes. Todėl Prezidentė ragina Rytų partnerystės šalis tęsti reformas, siekiant sukurti tvirtas ir darnias demokratines sistemas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!