- Reklama -

Apsilankiusi Švėkšnos specialiame vaikų ugdymo centre Prezidentė pašiurpo: sąlygos primena kalėjimą. Nuotr. iš www.lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė apsilankė Švėkšnos specialiojo ugdymo centre, susipažino su vaikų gyvenimo, ugdymo sąlygomis. Su švietimo ir mokslo ministru Dainiumi Pavalkiu ir vaiko teisių apsaugos kontroliere Edita Žiobiene aptarė centro pertvarką.

Valstybė turi pasirūpinti visais vaikais, praradusiais galimybę augti šeimoje, o ypač tais, kuriems reikia atidesnės priežiūros dėl sveikatos ar kitų sutrikimų. Tačiau skaudūs įvykiai Švėkšnos specialiojo ugdymo centre parodė, kad ne visada sugeba deramai pasirūpinti šiais vaikais.

Tai patvirtino Vaiko teisių apsaugos kontrolierės įstaigos informacija ir Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos atliktas tyrimas.

Valstybės vadovė pabrėžė, jog būtina imtis rimtų ir radikalių permainų – sąlygos Švėkšnos centre primena kalėjimą, tokios institucijos luošina vaikus ir labai brangiai kainuoja valstybei. Vieno vaiko išlaikymas ir mokymas tokiame centre valstybei kainuoja 800 eurų, kai už vaiko išlaikymą šeimynose siūloma 304 eurai.

„Uždarydami vaikus į tokias įstaigas tik imituojame rūpestį. Tai vaikų luošinimo verslas. Iš tiesų jiems reikia kur kas didesnio specialistų dėmesio, daugiau rūpesčio ir šilumos, nei išgali suteikti Švėkšnos centras. Laikas nuo kalbų apie vaikų saugumą pereiti prie konkrečių veiksmų“, – sakė Prezidentė.

Valstybės vadovė atkreipė dėmesį, kad centre per mažai specialistų, kurie galėtų dirbti su vaikais individualiai. Vienam psichologui tenka net 30 vaikų, todėl neįmanoma jiems suteikti psichologinio saugumo ir pagalbos.

Išaiškėję faktai, kad prieš vaikus buvo vartojamas smurtas, kad jie nepagrįstai buvo slopinami medikamentais, dar kartą patvirtino pertvarkos ir naujo požiūrio į vaikų globą būtinybę.

Atsižvelgiant į pasaulinę praktiką, šį centrą numatyta suskaidyti į mažesnes – 15–20 vaikų turinčias specialiąsias ugdymo įstaigas pagal amžių ir sveikatos poreikius. Šios įstaigos būtų įkurtos netoli penkių regioninių kompleksinės pagalbos vaikui ir šeimai centrų.

Kiekvienam vaikui, kuriam diagnozuoti elgesio ir emociniai sutrikimai, turėtų būti priskirtas socialinis pedagogas, kuris rūpintųsi vaiku ir stebėtų jo ugdymo, gydymo procesą, integraciją į visuomenę iki pilnametystės.

Švėkšnos centro pertvarkos modelis galėtų būtų pritaikytas reorganizuojant kitas panašias įstaigas.

Sausio mėnesį Prezidentė inicijavo pasitarimą dėl vaikų saugumo užtikrinimo ugdymo įstaigose, ypač vaikų globos namuose ir socializacijos centruose.

Šią savaitę Seimas pradėjo svarstyti Prezidentės inicijuotas įstatymų pataisas, kuriomis skatinama vaikų globa šeimose ir šeimynose bei palengvinamos įvaikinimo ir nuolatinės globos procedūros.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!