- Reklama -
Prezidentė susitinka su kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus J. Požela. LR Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ R. Dačkus

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus Juru Požela. Šalies vadovė su kandidatu aptarė įsisenėjusias Lietuvos sveikatos sistemos problemas ir priemones, kaip jas spręsti.

Svarbiausiais prioritetais šalies vadovė įvardijo eilių gydymo įstaigose mažinimą, kovą su sveikatos sistemoje įsigalėjusia korupcija, neišnaudotą galimybę mažinti kompensuojamųjų vaistų kainas.

„Kiekvienam Lietuvos žmogui turi būti prieinama kokybiška ir skaidriai teikiama medicinos pagalba. Ilgos eilės ligoninėse, išvešėjusi sisteminė korupcija ir kyšininkavimo tradicijos, nepagrįstai didelės vaistų kainos – tai vieni didžiausių pūlinių, kurie griauna žmonių pasitikėjimą valstybe ir jos sveikatos sistema. Šioms problemoms įveikti reikalingas ypatingas dėmesys“, – sakė Prezidentė.

Šalies vadovės teigimu, nors turime pakankamai teisinių instrumentų korupcijai pažaboti, tačiau sveikatos apsaugos srityje nėra pasiekta jokių reikšmingų rezultatų. Todėl reikalinga tvirta politinė valia veiksmingai šias korupcijos prevencijos priemones įgyvendinti, taikyti griežtus skaidrumo reikalavimus visose medicinos įstaigose.

Pasak Prezidentės, taip pat būtina spręsti eilių gydymo įstaigose problemą. Šalies vadovė pateikė Seimui sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisas, kurios padės užtikrinti, jog susirgęs žmogus medicinos pagalbą gautų laiku. Iniciatyvumo šioje srityje laukiama ir iš naujojo ministro.

Valstybės vadovė atkreipė dėmesį į neišnaudotą potencialą mažinti kompensuojamųjų vaistų kainas. Prezidentūros iniciatyva atlikta išsami vaistų rinkos analizė rodo, kad kai kurių vaistų kainos yra per aukštos ir gali būti mažinamos 30–50 procentų.

Prezidentė paragino Sveikatos apsaugos ministeriją imtis aiškios lyderystės kovojant su skaudžiomis visuomenės psichinės sveikatos problemomis. Pasak šalies vadovės, pasiekta kritinė padėtis dėl augančio alkoholizmo ir didžiulio savižudybių skaičiaus. Lietuvoje suvartojamo alkoholio kiekis 1,5 karto viršija Europos vidurkį, o savižudybių skaičius 3 kartus didesnis nei ES vidurkis.

Susitikime kalbėta, ir kaip užtikrinti racionalų sveikatos apsaugai skiriamų lėšų panaudojimą. Šiai sričiai iš valstybės biudžeto skirta 1,5 milijardo eurų. Šalies vadovė pabrėžė, jog naujojo ministro uždavinys užtikrinti, kad medicinos paslaugos būtų teikiamos kokybiškai, atitiktų realų poreikį, o lėšos būtų naudojamos efektyviai ir skaidriai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!