- Reklama -
Prezidentė susitiko su kandidatu į ministrus G. Surpliu ir aptarė padėtį Lietuvos žemės ūkio srityje. Nuotr. iš lrp.lt
Prezidentė susitiko su kandidatu į ministrus G. Surpliu ir aptarė padėtį Lietuvos žemės ūkio srityje. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė gavo Ministro Pirmininko teikimą dėl Giedriaus Surplio skyrimo į žemės ūkio ministro pareigas. Šalies vadovė sprendimą dėl ministro skyrimo priims artimiausiu metu.

Prezidentė susitiko su kandidatu į ministrus G. Surpliu ir aptarė padėtį Lietuvos žemės ūkio srityje.

Kaip vieną pagrindinių Žemės  ūkio ministerijos uždavinių šalies vadovė įvardijo artėjančias derybas su Europos Komisija dėl 2020-2027 m. laikotarpio daugiametės finansinės perspektyvos.

Pasak Prezidentės, būtina pasiekti, kad Europos Sąjungos Bendrosios žemės ūkio politikos priemonės mūsų žemdirbiams užtikrintų vienodas konkurencines sąlygas ES vidaus rinkoje ir prisidėtų prie Lietuvos kaimo gyvybingumo stiprinimo.

Šalies vadovė taip pat atkreipė dėmesį į neatidėliotiną žemės valdymo skaidrinimą, kad ES išmokos būtų mokamos tik už teisiniais pagrindais naudojamą žemę, o ją įsigyjant nebūtų peržengiama įstatyme nustatyta leistina riba. Todėl šį procesą kontroliuojančiai Nacionalinei žemės tarnybai artimiausiu metu reikia suteikti papildomų įstatyminių instrumentų. Visa valstybinė žemė turėtų būti galutinai inventorizuota ir apskaityta.

Dar vienas kandidatui keliamas Prezidentės uždavinys – konsoliduoti žemdirbių savivaldą, nes sprendžiant svarbiausius žemės ūkio ir kaimo klausimus būtinas vieningas žemdirbių balsas. Tik bendru sutarimu įmanoma suderinti stambiųjų ir vidutinių ūkių santykius, skatinti kooperaciją, taip sureguliuoti mokestinę sistemą, kad iš Lietuvos kaimo žemėlapio neišnyktų mažieji ir vidutiniai šeimos ūkiai.

Susitikime kalbėta ir apie tai, kad šiuo metu pačios Žemės ūkio ministerijos bei jai pavaldžių įstaigų laukia pertvarka. Neseniai sustabdytas Nacionalinės mokėjimo agentūros vadovo konkursas turėtų vykti taip, kad atrankos procesas nekeltų nė mažiausių abejonių dėl jo skaidrumo ir objektyvumo, o naujasis vadovas imtųsi ir visos agentūros veiklos skaidrinimo.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!