- Reklama -
Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Vatikano valstybės sekretoriumi kardinolu Pietro Parolinu. Nuotr. iš www.lrp.lt
Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Vatikano valstybės sekretoriumi kardinolu Pietro Parolinu. Nuotr. iš www.lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Vatikano valstybės sekretoriumi kardinolu Pietro Parolinu ir įteikė jam valstybės apdovanojimą. Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius kardinolui įteiktas už asmeninį indėlį aktyviai plėtojant ir įtvirtinant Lietuvos bei Šventojo Sosto santykius, stiprinant politinį ir kultūrinį bendradarbiavimą.

Prezidentės teigimu, Šventojo Sosto palaikymas visuomet buvo ir išlieka svarbus Lietuvai. Sunkiausiu okupacijos ir priespaudos laikotarpiu Vatikanas rėmė Lietuvos žmonių laisvės siekį, stiprino drąsą ir pasiryžimą vieningai kurti nepriklausomą valstybę. Šiandien Europai susiduriant su išbandymais jos saugumui ir vienybei, Šventojo Sosto moralinė lyderystė įpareigoja nebijoti ir toliau ginti laisvę bei taiką, saugoti žmogiškąjį orumą Europoje ir už jos ribų.

Prezidentė su aukštu Vatikano pareigūnu aptarė Lietuvos ir Šventojo Sosto bendradarbiavimą bei pakartojo Lietuvos žmonių kvietimą Popiežiui Pranciškui atvykti į mūsų šalį. Šalies vadovė Šventąjį Tėvą apsilankyti Lietuvoje pakvietė ir oficialaus vizito Vatikane metu, 2015 m. spalį. Praėjusią savaitę šalies vadovė dalyvavo iškilmingoje ceremonijoje Vatikane, kurioje Popiežiui Pranciškui buvo įteiktas Tarptautinis Karolio Didžiojo apdovanojimas. Prezidentė taip pat yra šio apdovanojimo laureatė.

Susitikime su kardinolu šalies vadovė pabrėžė aktyvų Bažnyčios vaidmenį skleidžiant pakantumo ir gailestingumo žinią visuomenėje, padedant patiems pažeidžiamiausiems žmonėms. Bažnyčia ir jos organizacijos taip pat prisideda prie Prezidentės inicijuotos nacionalinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“, kuria siekiama padėti smurtą, priklausomybes kenčiantiems žmonėms, skatinti įsivaikinimą ir globą, stabdyti patyčias ir savižudybes.

Tarptautinės taikos ir teisingumo stiprinimas yra vienas svarbiausių Šventojo Sosto prioritetų. Šalies vadovė su Vatikano valstybės sekretoriumi aptarė grėsmes regiono ir visos Europos saugumui, kalbėjosi apie padėtį Ukrainoje ir pagalbą šios šalies žmonėms. Vatikanas smerkia karinę agresiją, ragina sustabdyti tarptautinės teisės pažeidimus, o visus Europos tikinčiuosius – prisidėti prie humanitarinės pagalbos Ukrainai. Lietuva aktyviai padeda Ukrainos žmonėms. Nuo Rusijos agresijos Ukrainoje pradžios Lietuvos suteikta humanitarinė parama šiai šaliai ir joje dirbančioms Jungtinių Tautų, Raudonojo Kryžiaus organizacijoms siekia 1 milijoną eurų.

Šventasis Sostas ragina Europos ir pasaulio šalis nelikti abejingas nuo karo bėgančių žmonių likimui, todėl susitikime buvo kalbama ir apie migracijos krizę. Prezidentės teigimu, Lietuva supranta tuos, kurie buvo priversti palikti savo namus, ir pagal išgales priima pabėgėlius. Prie jų integracijos mūsų šalyje prisideda ir Katalikų bažnyčia, kurios organizacijos turi didelę patirtį padedant pabėgėliams. Vilniaus arkivyskupijos organizacija „Caritas“ jau 15 metų vykdo užsieniečių integracijos programą ir šiuo metu Vilniuje steigia bendruomeninį centrą, kur atvykę žmonės bus konsultuojami profesinio mokymo, kultūrinio ugdymo, sielovados klausimais.

Prezidentė taip pat pabrėžė, jog siekiant padėti pabėgėliams ir išsaugoti jų orumą,  būtina sutelkti tarptautines pastangas kuriant saugų prieglobstį arčiau jų namų, kad  karo baisumus patyrę žmonės nerizikuotų savo gyvybėmis ir netaptų prekybos žmonėmis aukomis. Lietuva per įvairias ES ir Jungtinių Tautų programas padeda Sirijos pabėgėliams Turkijoje, Jordanijoje, Libane ir kitose regiono valstybėse.

Vizito Lietuvoje metu kardinolas Pietro Parolinas dalyvavo Nacionalinio gailestingumo kongreso renginiuose, aplankė Kryžių kalną, susitiko su Lietuvoje esančiais NATO sąjungininkų kariais. Pasaulio tikintieji Vilnių laiko gailestingumo miestu, o 2016-uosius Popiežius Pranciškus yra paskelbęs gailestingumo metais.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!